8 maj, 2010 av Mats

Trivsamt och slitsamt

Sveriges Lantbruksuniversitet har undersökt hur kvinnor som jobbar inom jordbruk trivs med sitt arbete. En lite intressant slutsats är att kvinnliga jordbrukare upplever jobbet som bullrigare och svettigare än genomsnittet, men de trivs ändå klart bättre med jobbet än medeltalet för hela befolkningen.

Det stämmer rätt bra överens med min uppfattning om bonderiet (fastän jag är karl!). Visst är det slitsamt ibland, men nog katten är det kul!

6 svar till “Trivsamt och slitsamt“

 1. Nisse skriver:

  Min mamma berättade att min morfar ofta citerade “Då det som bäst har varit, har det arbete och möda varit”.

  Och det stämmer ganska bra.

 2. ML skriver:

  Första gången inne på bondbloggen. Från min barndom minns jag att det var slitsamt. Råkade se att det varit “kosläpp” utanför Uppsala. Det lär väl ännu ta en tid innan det lyckas i Österbotten.
  http://www.unt.se/uppsala/tusentals-sag-koslapp-930534.aspx
  Dethär var väl häftigt och inte så dumt med kaffe och bulla -:).

 3. Mats skriver:

  Välkommen till Bondbloggen!

  Kosläpp är härliga grejer. 🙂 Svenska mjölkproducenter har de senaste åren börjat göra ett riktigt jippo av det och i viss mån har det smugit sig över till oss också. Men som du skriver, det är ett par veckor kvar till betessäsongen i Österbotten.

 4. Sonja skriver:

  I början av det här årtusendet hade man på Svidja gård i Sjundeå motsvarande tillställning. Det var nog väldigt populärt, massor med barnfamiljer var och tittade på då korna sprang och hoppade ut från ladugården. 🙂
  jag vet inte om de längre ordnar detta, gården har nämligen bytt ägare sen dess som jag var dit och praktiserade (2004).

 5. ML skriver:

  Tack, tack Matts och lycka till fyrklöver bondbloggarna. Trots ask- och åskmoln en framgångsrik ny säsong för alla bönder. Vi är beroende av varandra i stan och på landsbygden. Det har vi fått erfara nu, om inte förr, när butikshyllorna gapar tomma.

 6. Mats skriver:

  Jag tror att en del av vårens tjusning (för både bönder och andra) ligger i det där du skriver om att sommaren just nu har alla möjligheter att bli perfekt. Längre fram i almanackan kommer säkert en del sämre dagar också, men just nu kan det bli hur bra som helst. 🙂