Det svåra valet

Om någon tycker att bilden från webbkameran är dålig så kan jag bara säga att jag har tagit min hand från det där problemet och låter större huvuden än mitt fundera ut vad som händer nu . Bilden är tvivelaktig men det skall väl bli bättre.

På tal om att fundera så har jag gjort det så mycket idag att min tankeverksamhet borde ha kunnat dra en liten elbil framåt, åtminstone en bit. Det är nu den stora frågan, börja eller inte börja stöts och blöts hit och dit.

Jorden är tillräckligt torr för att ta emot sådden, det är helt klart. Däremot tveksamt om den är tillräckligt varm? Och hur får man reda på det då, jo det får man inte, man är tvungen att gissa.

Sedan skall även regnet spela ut sina kort. Nu säger prognosen lätt regn i morgon, uppehåll till onsdag och sedan hällregn i en vecka. Jag kan ha vetet i jorden till onsdag om det behövs, det blir arbetsintensivt men det går MEN sedan kommer följande fråga. Är det någon idé?  I fjol sådde jag vete den 7. och sedan började det regna. Resten av vetet sådde jag den 15. Enligt alla konstens erfarenheter borde det tidigare sådda ha blivit bättre, men hur gick det. Gissa tre gånger!

Alltså, alternativ ett: Så snabbt som tusan. Se hur det blev

Alternativ två: Vänta ut regnet. Se hur det blev

Alternativ tre: Tänk inte. Så. Se hur det blev

Till saken hör att jag idag ungefär en gång i timmen tvärsäkert ändrat åsikt angående ovanstående alternativ.  Och om sommaren är någorlunda normal (vad är en normal sommar?) så vet man med säkerhet i höst hur det gick.

Men knappast varför…..

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

6 reaktioner till “Det svåra valet”

 1. Jo, man blir aldrig riktigt klok på hur man borde göra – hur gammal man än blir. Variationsmöjligheterna för hur sommaren blir är närmast oändliga. Det skulle förstås hjälpa betydligt om man kunde se in i framtiden …

  Men jag har inga problem: Det går inte att så på länge än – det står vatten på åkrarna …

  (Men jag kan slå vad om att det sedan blir en grym brådska …)

 2. Egentligen tror jag den där vädervåndan rätt långt påminner om det som många placerare går igenom. Skall man sälja/köpa nu eller kommer kursen att ändra till det bättre om jag väntar lite till? Eller kommer det att gå helt åt pipan? Samma med sådden, skall man slå till när förutsättningarna är 7 på en 10-gradig skala eller vänta och se om det blir ännu bättre med risk att det också kan rasa till en 5:a?

  Kring vallskörden har vi gräsodlare lite samma avvägningar att göra, men där finns ofta vissa möjligheter att kompensera felbeslut längre fram. En feltajmad sådd är svårare att korrigera.

  Har du förresten skorpkänsliga jordar, Kalle?

 3. På sätt och vis är det enkelt med lerjordarna. Man vet att man INTE skall köra på dem då det är vått och att det gäller att så för brinnkära livet då de börjar torka upp. Närmast är det fråga om hur tidigt man vågar ge sej ut på dem. Senare sådd är säkrare men ger också mindre skörd – om det inte börjar regna precis efter sådden. Tyvärr har vi sällan regn på försommaren här.

  Stora problem blir det då prognoserna lovar regn. Skall man riskera att förstöra strukturen med för tidig sådd eller skall man tro att det inte kommer så mycket regn ?

 4. Jodå, visst är dom skropkänsliga, men det är lite fast i hur mycket man bearbetat dom före, harvningen tenderade att vara: lite för lite, för lite, för mycket. Nu har jag skaffat ett redskap som verkar lösa det problemet, mer om det inom kort

 5. Jag skulle börja på och så lite nu och sedan se efter hand hur det utvecklar sig. Du får antagligen inte allt i jorden under optimala förhållanden, men kanske något.

 6. Skulle lite hålla med Stefan om du har möjlighet att välja. Då lägger man inte alla ägg i en korg. Man undviker totalflopp, men å andra sidan undviker man också alla “toppenklipp”……
  Men man kan ju då trösta sig med att man igen fick intressant jämförelsematerial som Kalles fjolårsvete 🙂

Kommentarer är stängda.