Kall inledning av 2024.

God fortsättning på Er gott folk. Och då tänker jag i första hand på det nya året och inte på vädret som råder.

I skrivandes stund ligger termometern på -31°C och det har varit blott en par-tre grader varmare under dagen. Ytterligare ett par kalla dagar med dylika temperaturer utlovas innan det svänger. Påbörjade lite bottenröjning av en rotpost i mellandagarna men hann bara börja innan det blev onödigt kallt i skogen. Lite vägar har jag kört upp så dom fryser till bra nu och bär säkert tunga fordon sen när avverkningen inleds. Bottenröjer själv för att på så vis kunna ta tillvara lite flisvirke och det kan behövas om det fortsätter så här kallt i vinter för även om det är blott hallen och bostaden som värms så här års så går det åt en del.

Som tur var flisade jag innan jul och fyllde silon förra veckan medan det ännu var varmt så jag har inte behövt bråka med traktorerna i denna kyla. Ny fyllning behövs nästa vecka men då lovas till och med lite plusgrader. Om det sen blir så varmt återstår att se.

Olav flisade ett par lass innan jul.
Lite rågblandad flis i silon som borde räcka till nästa vecka.
Fyr i pannan 🙂
Inga problem hålla inställd temperatur trots kyla då växthuset är stängt.
Sotar man lite mellan varven så hålls rökgastemperaturen på moderat nivå.
Är glad över att jag valde panna med sotning från sidan, blir oftare gjort när det är lätt.
Ljus färg tyder på ren förbränning och i det blå tycks någon fly kylan.

Att åren inte är syskon är ändå en välsignelse, för 4 år sen denna dag höll jag på med lite “höst”-plöjning. Nu är allt så nersnöat att man får väl börja fundera vad man hann plöja när “höst”-anmälan ska göras om ett par veckor, om dom nu fått ordning på programmet tills dess.

Bifogar bild så känns det kanske lite varmare 🙂

“Höst”-plöjning 4 januari 2020

Med önskan om ett gott nytt odlingsår 2024 från grönsaksbonden.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

6 reaktioner till “Kall inledning av 2024.”

 1. Ni hade ett par grader kallare än vi. Fast -29 är ovanligt kallt här. Visst har man varit med om det tidigare men de senaste åren har varit ganska varma också på vintern. Vi hann köra upp ganska fina vägar före kölden så nu klarar vi troligen oss genom den här vintern i skogen.

  Glad är jag att vi fick in Belarus i verkstaden före julen. Det nya hjulnavet har kommit och idag fick jag meddelande om att de skickat hjulaxeln så nästa vecka borde vi få ut alla traktorerna i skogen. Vi har bara sutti inne och eldat den här veckan så vi förlorade inte så många dagar. Och jag har nästan städat upp i det gamla vedlidret. Där fanns oväntat mycket brännbart även om det var små flisor som man fick rada i under köksspisen nästan hela dagen.

  Flistraktorn hade problem att starta en morgon så jag måste sätta värmefläkt och presenningar runt den i flera timmar – motorvärmaren var alldeles för liten för att värma upp den stora motorn i -28 grader. Nu kan jag inte klaga på att det inte är riktiga vintrar mera …

 2. Noterade -36 på ett erkänt kallt ställe på väg till jobbet i morse. Hade bara – 34 grader hemmavid. Flisskruven får nog arbeta nu.

 3. -32 är väl det kallaste här. Men nere i byn är det nog 2-3 grader varmare. Har ingen automatisk dokumentation då noteringarna i den holländska ventilationsstyrningen slutar notera vid -16. Antagligen har dom tänkt att kallare än så blir det knappast. Kommande natt kan bli den kallaste. Nästa natt ska väl temperaturerna börja stiga men då brukar kylan i stockväggarna börja söka sig inåt så varmare känns det inte, kanske tilltar vinden också så kyleffekten ökar.
  Jag ökade driftstiden på matarskruven med ett par sekunder så att bränslet säkert räcker till.

 4. -41°C är det lägsta jag noterat, det var i slutet av januari 1999. Kallt lär det ha varit 1966-67 också, då hade dom isväg över till Umeå men det minns jag inte så mycket av. 1986 och -87 däremot minns jag bra. Vi har nog haft kalla dagar ungefär varannan var tredje vinter i snitt så inte är det så ovanligt men under -30 är ändå rätt sällsynt.

 5. Här gick årsskiftet inte som på strömsö för att yttrycka sig diplomatiskt.
  Det var en kredit på max 20k, först evig och senare fem år i gången som skulle förnyas.
  När man nu betalt sin livs största moms och restskatt för år 2022 så hade den växt en del.
  Hörde på banktjänstemannen nog lite tvivel när skall du ammorter så jag svara när jag råkar få några pengar så brukar jag ammortera. Nå det kom via nätbanksposten sju rutor att kryssa i med mellan 1-5sidor per bilaga. Nå jag läste och kyssa med det blev bara 3kryss av sju möjliga som jag kunde omfatta.
  Suvi, sini eller suru som studenten hette som skickat med det värsta var banken hade räknat en nödkalkyl på mig att jag borde inte kunna leva. Skall man skratta eller gråta. När banktjänstemannen ringe upp och påminde undertecknandet så sade jag märker banken har tappat förtroende för mig och i nästa andetag jag för dem. Jag sade vi tar bort krediten alla lån de får sätta inteckningarna på en sticka och jag meddelar snart ett kontonummer dit de kan sätta andelsinsatsen i banken. Då kan man tilllägga att jag betalt alla lånerater i tid som posten lyckats leverera under 36års tid.
  Krediten skogslånet grävmaskinslånet och aktielånet. Nu var det inga astronomiska summor men lite mera äv vad en som inte borde klara av att leva förväntades ha. Nu är jag för andra gången skuldfri i mitt bondeliv sedan 1988. Allt detta efter att banken tänkte sätte en snara runt min hals, bra med torrt krut ibland. Om någon undrar första sparsumman var 2mark vid katedern 1973 i lågstadiet och första aktieköpet var 1989. Lite kan jag leva på och igår var elen så dyr att jag tände inte en enda lampa.
  Det finns en regel sparar du hundra euro varje månad i tio år så har 100 euro i månaden resten av ditt liv. Ränta på ränta effekten. Gott nytt år på er alla. Ja ännu banken har raderat sina bilagor som jag borde prinat eller sparat genast. Elektronisk post är skit när de ensidigt kan radera dem.

 6. I går när elen var som dyrast kl 19-20 235,10c kWh tog Olkiluoto 3,7 miljoner € i timlön och gårdagens elpris i medtal var 110€ mWh så kom det in 81miljoner euro. Vilket räknesnille skulle bygga ut kapaciteten och därmed sänka inkomsten. Nu i skrivande stund med öppna damluckor så producerar norrmännen 24674 MW med vattenkraft. I Norge om någonstans kan man producera pengar när det löns och ligga mera stilla när det inte löns så bra. Vi konsumenter kan bara titta på, ja och spara lite grann.

Kommentarer är stängda.