Första gänget ut

Igår släppte vi ut första gruppen med djur på betet. Det är frågan om sinkor och dräktiga kvigor. Vi måste tillsvidare utfodra dem med balar, eftersom det svala vädret gjort att inte gräset riktigt satt igång att växa.
Djuren får vara ut tills de ska in till ladugården för tillvänjning, dvs. då man börjar öka fodergivan inför kalvningen. I praktiken betyder detta att de är ut tills det är 2-3 veckor kvar till kalvningen.

Fastän vädret inte var det bästa att sätta ut dem, så mår de sig nog. Nog är det ju alltid roligare att vara ute, än att sitta dagarna i ända inomhus. 😉 :

Så småningom sätter vi ut också de kvigor som inte ännu är seminerade. De får sen vara ut mer eller mindre hela sommaren, eller tills de är så gamla att det går att seminera dem.

Nyfiken

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

2 reaktioner till “Första gänget ut”

  1. Nog är hon fin, den här “Nyfiken”!. En fråga; hur får dom här gullingarna vatten, hur har ni ordnat det?

  2. Vi har en vagn med vattenkoppar, därifrån de kan dricka. Visserligen dricker de ju nog också vatten från naturen, där det finns.

Kommentarer är stängda.