Soligt – men tomt på åkern

Solen skiner och trastarna skränar men det är tyst i byn och åkrarna är tomma. Nu gäller det att hålla i sej och inte börja köra för det är vått ännu:

Tomma åkrer 12 maj 2010

Nog har vi plattland här också. Vi är i sista utlöparen av den stora Pockar-slätten på bägge sidor om riksväg 6. Men visst finns det en hel del  stenbackar.

Korta prognosen hotar med litet regn i natt men avdunstningsprognosen är negativ enbart för söndagen. Med sol och blåst så torkar det nog.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Soligt – men tomt på åkern”

 1. Tänkte kolla regnmängderna hos dej Nisse, men regnmätaren tycks vara krasslig ännu (2,5 mm på 28 senaste dagarna).
  Gick sen in på meteorologiska institutets hemsidor och stötte där på en tabell om de varmaste dagarna i landet i maj sen 1961. (http://www.fmi.fi/saa/tilastot_59.html#3) Där framgick att Lappträsk innehar rekordet för hela 7 dgr, Strömfors 1 och Utti som nu inte är så långt borta 3 dgr. Så det kan nog vara riktigt varmt i maj i Lappträsktrakten!

 2. Jo, tyvärr märkte jag inte att snön hade brutit regnmätarens monteringsplåt så den låg nästan upp och ned. Före 8 maj visade den alltså ingenting alls.

  Vi vet att det är kallare på vintern och varmare på sommaren här än i omgivningarna. Det beror troligen på att vi inte har just något vatten alls. Vi är mitt emellan kusten och insjöarna. Rena inlandsklimatet.

  Och ganska konsekvent hade vi i vintras kallare än väderleksprognosen.

  Just nu förutspår korta prognosen +17 grader här och mätaren visar på +21,2 grader. Det börjar bli värmebölja …

 3. Lite mer om vädertemat…
  Som läsare av bloggarna kan det ibland vara roligt att se hur vädret “ser ut” just nu på de olika orterna. Då kan man (förutom på Kalles torkvägg) titta på vägförvaltningens nästan online bilder+6h bakåt ( http://alk.tiehallinto.fi/alk/frames/kelikamerat-frame.html).
  Mats – kronoby kameran
  Sonja – prostvik
  Nisse – lappträsk
  Kalle – närpes
  Vet inte om de här är de närmaste eller bästa bilderna, men borde i alla fall vara rätt nära sanningen. T.ex. syns det på närpes-kameran traktorer i arbete i dag!

Kommentarer är stängda.