12 maj, 2010 av Nisse

Soligt – men tomt på åkern

Solen skiner och trastarna skränar men det är tyst i byn och åkrarna är tomma. Nu gäller det att hålla i sej och inte börja köra för det är vått ännu:

Tomma åkrer 12 maj 2010

Nog har vi plattland här också. Vi är i sista utlöparen av den stora Pockar-slätten på bägge sidor om riksväg 6. Men visst finns det en hel del  stenbackar.

Korta prognosen hotar med litet regn i natt men avdunstningsprognosen är negativ enbart för söndagen. Med sol och blåst så torkar det nog.

Etiketter:

4 svar till “Soligt – men tomt på åkern“

 1. RÅJ skriver:

  Tänkte kolla regnmängderna hos dej Nisse, men regnmätaren tycks vara krasslig ännu (2,5 mm på 28 senaste dagarna).
  Gick sen in på meteorologiska institutets hemsidor och stötte där på en tabell om de varmaste dagarna i landet i maj sen 1961. (http://www.fmi.fi/saa/tilastot_59.html#3) Där framgick att Lappträsk innehar rekordet för hela 7 dgr, Strömfors 1 och Utti som nu inte är så långt borta 3 dgr. Så det kan nog vara riktigt varmt i maj i Lappträsktrakten!

 2. Nisse skriver:

  Jo, tyvärr märkte jag inte att snön hade brutit regnmätarens monteringsplåt så den låg nästan upp och ned. Före 8 maj visade den alltså ingenting alls.

  Vi vet att det är kallare på vintern och varmare på sommaren här än i omgivningarna. Det beror troligen på att vi inte har just något vatten alls. Vi är mitt emellan kusten och insjöarna. Rena inlandsklimatet.

  Och ganska konsekvent hade vi i vintras kallare än väderleksprognosen.

  Just nu förutspår korta prognosen +17 grader här och mätaren visar på +21,2 grader. Det börjar bli värmebölja …

 3. RÅJ skriver:

  Lite mer om vädertemat…
  Som läsare av bloggarna kan det ibland vara roligt att se hur vädret “ser ut” just nu på de olika orterna. Då kan man (förutom på Kalles torkvägg) titta på vägförvaltningens nästan online bilder+6h bakåt ( http://alk.tiehallinto.fi/alk/frames/kelikamerat-frame.html).
  Mats – kronoby kameran
  Sonja – prostvik
  Nisse – lappträsk
  Kalle – närpes
  Vet inte om de här är de närmaste eller bästa bilderna, men borde i alla fall vara rätt nära sanningen. T.ex. syns det på närpes-kameran traktorer i arbete i dag!

 4. RÅJ skriver:

  ooops – ena parentesen kom med i adressen => förra kommentars länk funkar inte. skall vara:
  http://alk.tiehallinto.fi/alk/frames/kelikamerat-frame.html