Nisses såvideo

Nisse sår på åkern – se videon på Yle Arenan

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

9 reaktioner till “Nisses såvideo”

 1. Håller med om att det ser ut att gå tungt, men det är ju inga problem när man får dra med en riktig Zetor. “Voimaa on kun pienessä kylässä.” 🙂

 2. Tja, jag växlar upp tills jag använder alla hästkrafter det finns i Zetorn. På videon körde jag med Hög 2:a vilket är det vanligaste. I början gjorde jag det misstaget att jag lät lerjordarna torka för mycket och då var det svart rök redan med krypväxeln !

  Jag sår ju vanligen grunt (eftersom den gamla Simultan från 1975 har för litet tryck på billarna) och då kan man inte köra djupt med fräsen heller. Men släpper man ned fräsen så får man svart rök ur vilken traktor som helst.

 3. Jovisst är det. En av de första och den hade inte fläkt i taket – men nu har den för jag byggde ett nytt tak. Tyvärr har den inte kylaggregat så det blir otroligt hett i solen.

  Men den svänger bra. Med fräsen upplyft och styrbromsar så snurrar den runt “på en femöring”.

 4. Sett det finns kylpaket att köpa för eftermontering till hyttak .. Har din Crystal snabbväxel ?

 5. Kylpaket?!!?!

  Nog klarar man sig bra utan kylpaket!

  Inte hade dom kylpaket på 1970 talet heller då traktorerna började få riktiga hyttar. Det går lika bra att köra med bakrutan öppen, dammet går att städa bort då man är klar.

  Om man köper nya traktorer bara för att dom har aircondition och joystickväxlar så förstår jag varför lönsamheten är så dålig.

 6. Kanske läsaren även kunde ha 70 talets teknik .ingen DATOR på den tiden minsann.

 7. Oj vilken fart på sådden!!! Min nu avlidna far sa att två goda ting kommer från öster. Zetorn och solen.

Kommentarer är stängda.