22 maj, 2010 av Mats

Mellandag med underhåll

Lördagen blev lite av en mellandag. Det som skulle plöjas blev klart på fredag, nu återstår c. sex ha men de tar vi först efter att det spridits gödsel på dem. Nu får jorden torka lite och ogräsen gro innan harvningen tar vid nästa vecka.

Idag blev det istället lite maskinunderhåll. Ena traktorn hade blivit hydraulinkontinent, det läckte olja ur den. Inte enorma mängder, men för mycket i alla fall. Dels var det ett par kopplingar som behövde nya packningar, men framförallt var det ett par skruvar i hydraulsystemet som skruvat upp sig.

Min gamla IH har de flesta hydraulkomponenterana monterade under hytten, vilket gör att det lite svårt att komma åt dem. Förvisso har de listiga tyska ingenjörena i tiderna placerat en lucka i golvet vilket ju underlättar, förutsatt att man orkar montera loss sitsen och riva ut golvmattan. Luckan sitter nämligen under sitsen. Dessutom verkar hydraulsystemet ha svält ut efter att planerarna slog fast hur stor luckan skall vara, så den är i minsta laget. Att komma åt de delar som sitter längre från luckan kräver fortfarande en massa bökande, brytande, förlängningsskaft och gärna små, fina händer. Det känns lite som att tapetsera en tvårummare genom brevinkastet…
Luckan öppnad.

Nu borde dock problemet vara åtgärdat. När jag ändå tömt hytten passade jag på att blåsa ur den med högtryckstvätten. Därefter satte jag fast dubbelmontaget (dubbla hjul) och förberedde harvarna för nästa veckas jordbearbetning.

Kommentarer inaktiverade.