Det är hett i helvetet

Jag förstår bra varför helvetet beskrivs som en het plats efter att ha suttit i en glashytt med en obarmhärtigt stekande sol. Valet mellan att storkna av dammet eller få värmeslag var enkelt – alla dörrar och fönster sattes på vid gavel och så dammskyddet på. Trots det så var jag halvdöd och så omtöcknad att det blev en hel del överlopps sprutspår. En gång glömde jag att koppla på fräsen så den släpade en massa jord med sej.

Tyvärr så hör jag till den arktiska rasen. En 60 grader lägre temperatur är inget problem för mej men det här klarar jag inte. Jag skulle aldrig drömma om att åka söderut och steka mej i solen. Far jag nånstans så är det norrut (eller till Antarktis).

Den här vårsådden hör till de värsta jag varit med om. En gång tidigare (för omkring 30 år sedan) måste jag stanna traktorn och lägga mej i skuggan av bakhjulet och då var det samma stekheta helvete som nu. Vi har haft närmare trettio grader hela veckan.

Efter varje påfyllning måste jag dricka mängder av saft och käka glass för att orka köra på nytt. För mej är inte kylaggregat någon lyx utan ren nödvändighet för att överleva vårsåddar som i år. Ny traktor köper jag nog inte bara för kylaggregatets skull men nu skall det installeras nån kylning. I USA finns det delstater med hett klimat och på nätet hittade jag en hel del burkar för kylning. Ett kompressoraggregat kommer inte på fråga på grund av att det kräver alltför mycket ström (50 A vid 12 Volt) och så vill jag inte ha kylvätskorna som vanligen läcker hela tiden. Men det finns “vattendrivna” kylaggregat för 12 Volt som kunde vara bra – om de fungerar. Tyvärr är det krångligare att importera så jag försöker ännu hitta nånting inom EU.

Men nu är vetet i jorden (utom på viltåkern) och bra är det för i dag kom  det en våldsam åskskur. Åkrarna i Lindkoski såg ut som sjöar (jag var tvungen att åka dit för att starta om fibernätets växel som fått fnatt av åskan). Morgondagen går säkert till att reparera nätanslutningar som åskan tagit kål på.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

7 reaktioner till “Det är hett i helvetet”

  1. Jag är full av beundran att ni efter en bråd, svettig och lång arbetsdag ännu orkar skriva om era bravader för oss alla. Tusen tack för det.

  2. Nåja, på torsdag och fredag så orkade jag inte skriva nånting. Speciellt torsdagen var hemsk utan ett enda litet moln – bara gassande sol. Jag misstänker att jag bara hade kvar under en procent av mina själsförmögenheter. Och bra var det att jag inte skrev nånting för det hade varit en ganska förvirrad text. Efter åskregnet i går (25 mm !) så börjar jag långsamt återvända till de levandes skara.

    Nu blir det verkstadsarbete tills det torkat upp litet.

  3. Tyvärr tror jag detdär med värmetålighet är en åldersgrej. Jag hade “förr” aldrig problem med värmen, men nu orkar man ingenting när det är varmt. För mig är det extra dumt eftersom jag inte tål köld ens på mina utmarker, när det är kallt är jag arg och när det är varmt är jag trött. Snacka om att det aldrig är passligt väder!

  4. Jag tyckte förr att AC i en traktor var lyx, men det tycker jag inte längre. Jag köpte ny traktor -05 och det har varit stor skillnad med hur trött man är på kvällarna jämfört med förr. På vår gård har det blivit så att vi köpt ny traktor var 15:de år, ingen traktor har gått i inbyte. Jag tycker de gamla har högre bruksvärde än vad man får om man skulle byta dom.

  5. Jo nej inte sku jag villa byta bort AC:n från de trktorer som har. Men på tal om att installera i en gammal traktor så la vi in AC i en IH 956. Kompressorn drevs direkt från fläktremmen så man behövde inte fundera på om strömmen räckte. Det blev nog kallt med den också fast den inte var från USA!

  6. Jovisst är det bra med kompressor men jag har en på tröskan och det systemet läcker så man måste fylla på det varje år och det har jag tröttnat på. Och så gillar jag inte freon och liknande medel. Det fanns ett system som man sålde i Sverige tidigare med vatten som kylmedel men jag har inte sett det på senaste tiden.

  7. Tack Nisse att du grejade vårt fibernät. Så snart det hakar opp sej det minsta, har man massor med “viktiga” saker man vill göra på nätet!

Kommentarer är stängda.