Och så vädret….

Jag håller abslout med Nisse. Detta en i sanning märklig vår. Om man räknar dagarna som varit helt regnfria i maj blir det inte många, och det är ovanligt. Man är mera van med en maj månad helt utan regn. Ändå verkar det som om vi här i vår del av landet skulle ha väldigt lite att gnälla över jämfört med resten av landet. Vi har bara haft stilla duggregnsaktiga dagar som inte alls behöver vara illa för grödan som redan är sådd, men som naturligtvis hindrar planteringen av det som är kvar. Själv har jag 8,5 ha ryps osått och det stör mig egentligen inte alls ännu, men vi närmar oss sakta deadline för det med. Enligt egna noteringar vill jag ha rypsen i marken senast 5 juni och dit är det ju ännu några dar. Sedan har jag 5 ha naturvårdsåker osått, men det är ett ännu mindre problem.

Vi var en tur söderöver på torsdagen, bla i Säkylätrakten såg det illa ut på åkrarna med mycket ytvatten. Överlag kan man nog säga att brodden är absolut längst hunnen just i Närpestrakten i år. Då vet jag inte hur det ser ut norrom Vasa förstås. Nu har ju dessutom Salo tydligen drabbats av Guds öppnade kranar på allvar och det kan inte vara roligt det.

Det har i alla fall varit så regnigt här att det största problemet just nu faktiskt är gräsmattorna. Jag tror att jag inte sett så längt gräs på desamma under min tid. Det kommer att bli en utmaning att få dom klippta, speciellt om det förblir vått.

Det enda som känns riktigt bra just nu är den gamla bondeprofetian som säger att det inte kan regna för mycket före midsommar, men att allt regn efter midsommar är onödigt. Hoppas det stämmer i år. Vetebrodden ser nämligen oerhört bra ut än.

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!