Allan och Greta

Nu får jag nog skämmas! Jag har helt glömt bort att presentera våra två fyrbenta båån (alltså barn), Allan och Greta.
Allan, vars riktiga namn är Straitbay Reetu, är en vallhund av rasen Working Kelpie. Rasen kommer ursprungligen från Australien. Allan är däremot en tvättäkta Pernåbo.

Vallan-Allan

Han är nu tre år gammal och förhoppningar finns över att han ska bli till hjälp med att valla korna. 😀

Sen har vi Greta. Här bör nämnas att det ALDRIG skulle komma en katt till det här huset. Men efter många långa diskussioner, så fick jag min vilja igenom, Gretis flyttade hit och nu är Antte nog riktigt såld! :D. Även Greta är en Pernåbo, hemifrån oss.
När Allan är en working kelpie, så måste ju Greta vara en working kissi, eftersom hon brukar vara med i ladugården och ut på bete med korna.

Working kissin Greta

Här kommer en gammal bild, tagen just efter att Greta kom till oss. Men den här bilden berättar precis hur bra dom här två kommer överens med varann.

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

4 reaktioner till “Allan och Greta”

  1. helt rätta åldern att introducera dem åt varandra – då brukar det inte bli några problem 🙂

  2. Jag tror; “att som katt och hund” är mera att beskriva ett liv mellan oss tvåbenta . Min hund var fem år då en rund grå hårboll i form av kattunge( jag tog den bara så där från ett “kattkaos” )kom hem med mig. Det gick en vecka med stora hunden i kontroll, kattungen skulle vara ett “mellanmål” för den.Sen blev dom bästa vänner.

  3. Använder ni båda hundarna för att valla korna ? I vilka arbeten kan ni använda hundarna som hjälp ?

  4. Det tog kanske 2 dagar för dem att helt acceptera varandra. Greta har nu bott hos oss ungefär 1,5 år och under den tiden har dom endast en gång varit osams.
    Helena:Allan brukar vara med och ta in korna från betet. Oftast dock med Antte, för Allan lyder honom lite bättre än mig i det sammanhanget. Kissin brukar vara till hjälp genom att distrahera korna, så att vi sen hinner “styra” dem bättre. 🙂

Kommentarer är stängda.