Tävlingsdags

Efter ett litet uppehåll är det igen dags för en tävling; nu gäller det för Er, att komma på ett namn åt vår kokalv som föddes idag(måndag).

Heisala H.......?

Kalven är av rasen ayrshire. Hennes mor heter Asmo Yrsa ET och mormor Olhavan Tirlittan. Hennes far är en brittisk tjur, Changue Tryst och farfar är i sin tur kanadensisk,Trident.
Hon är dessutom halvsyster till Hutah.

Skicka alltså förslag på namn åt “lillisen”. I år ska namnet börja på bokstaven H. Vi använder dessutom ett uppfödarnamn, så kalven kommer att heta Heisala vadå?

Lämna in förslagen antingen som kommentar till det här inlägget, eller skicka per epost till adressen bonden.blogg@yle.fi. Oberoende vilket sätt ni använder, så kom ihåg att ange er epost adress, så att redaktionen får kontakt med er. Priset är som bekant en jätte fin och bekväm Bondbloggen-keps!

Tävlingen avslutas måndagen den 7 juni, klockan 12.

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

30 reaktioner till “Tävlingsdags”

 1. Heisala Hanna faller en i hågen – men kanske ni redan har en Hanna ?

 2. Hedda! Heisala Hedda låter mycket bra i mina öron, namnet torde låta bra också i ett par kalvöron.

 3. Heisala Hijacker eftersom Israel ombordsteg på frihetsflottan utanför Gaza samtidigt. Vi brukar åtminstone ge namn enligt händelser ifall det hänt något speciellt när kalven föddes.

 4. Namnförslag:

  *Heisala Hermine -Forntyskt namn som betyder “den mäktiga”.

  *Heisala Herta – Mytoligiskt namn. Kan även vara ett tyskt namn med trolig betydelse “kraft”.

  *Heisala Hera – Hera är Zeus maka och syster i grekisk mytologi, Olympens drottning. Vintergatan består enligt myten av hennes bröstmjölk. Hennes kännetecken är lilja, KO och påfågel.

 5. Heisala Heidi, ett namn som härstammar från det tyska namnet Adelheid, som betyder kvinna med ädla former (jalomuotoista naista) 🙂

 6. Heisala Heather, namnet är allmänt i den engelskspråkiga delen av världen och där fanns ju en del av hennes släktband. Sedan kan namnet delas och då kan man ju börja filosofera att det passar väl för en ko som skall föra sin stamtavla vidare.

 7. Ett dubbelnamn tycker jag hon kan få, så det kan t.ex vara Heisala Halina-Olivia !

 8. Oj, tänkte glömma att tiden går ut att ge namnförslag till den lilla kalven.
  Egentligen svårt att hitta något “fint” passande på H i mitt tycke. Men i alla fall mitt förslag är Heisala Hayley.

 9. Heisala Hedda var min första tanke oxå, men det var redan föreslaget… nåh, skam den som ger sig, jag föreslår istället Heisala Hoessle (uttalas hössle)

 10. lätt 😉 Heisala Hyssa
  – för hon ser ut att vara pigg och lite benägen till hyss + att det passar ihop med moderns namn Yrsa

Kommentarer är stängda.