VR Heisala Ristourn Robert

Igår fick vi hem ett brev, där det står att vår tjur Robert har blivit godkänd som semintjur. 😀
Han kommer att flytta till Muhos eller Hollola, där han kommer att födas upp tillsammans med andra tjurar. Han är född i februari och någon gång mot slutet av året kommer man att börja ta doser av honom.
Han kommer nu till en början att användas som en s.k. ungtjur. För att kunna bli en elittjur, måste han få många bedömda döttrar med goda värden. Vi får bara hålla tummarna upp, så att allt går bra för honom! 🙂

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

3 reaktioner till “VR Heisala Ristourn Robert”

  1. Jättekul! Det där är om något ett erkännande av att ert jobb med husdjursaveln ger resultat. Grattis!

  2. Tack ska du ha! Visst är det ju roligt, men det är ju ännu “bara” en början på hans väg. Som sagt, hoppas allt går bra!
    Det är nog Antte som är hjärnan bakom avlandet på våra kor. Han har fortsatt i sin mors fotspår! Och bra tycks det gå 😉

    Det är intressant det där med att avla kor; det räcker länge för att komma fram till en ko som ser bra ut, mjölkar ordentligt och är hållbar. Men sen kan man med en dålig seminering få följande generation att gå ett par steg tillbaka. Så det gäller att hålla tungan rätt i munnen. 🙂

Kommentarer är stängda.