3 juni, 2010 av Mats

Sådden inledd

På torsdagen var det dags att ta itu med haverierna som lämnats orörda p.g.a. en liten vända till hufvudstaden. Dessutom hade vi planerat att börja på med sådden. Tanken var att Jonas skulle börja med kornsådden i Sundby, jag hade redan all utsäde färdigt i en vagn och hade t.o.m. hunnit bege mej i väg med den när det började regna. Men ibland är det en fördel att ha åkrarna utspridda över halva socknen. Visserligen regnade det i Östensö, men i Sundby hade det bara kommit några få droppar.  Det var en rasande tur att det inte kommit mer, för jorden var på intet sätt för torr innan. Om det kommer stora regnmängder i harvad jord är man ibland tvungen att harva alltsammans en gång till, men några få millimeter brukar inte störa.

Jonas såmaskin är en rätt intressant konstruktion, lite i Nisses ombyggaranda. Det är en bogserad Juko från tidigt 90-tal. Jonas har byggt förhöjningar på den och sedan kapat bort mellanväggen mellan konstgödsel- och utsädesbehållaren. Resultatet blir en maskin som bara kan användas för ekoodling (man kan inte kombiså både konstgödsel och utsäde samtidigt vilket är det normala) men å andra sidan rymmer den c. 1200 kg utsäde. Man borde kunna så c. 6 ha per påfyllning. Som grädde på moset byggde han en fyllskruv (den där brun-gula snabeln högst upp) så man slipper hantera säckar i sådden. Man fäller ner skruven mot vänster sida av maskinen och kan sedan skruva utsäde ur en kärra rakt i såmaskinen.

När både såentreprenör och utsäde var på plats blev att ställa kosan mot Karleby för att hämta nya lyftarmar till traktorn. Eller nya och nya, de i ärlighetens namn begagnade men åtminstone hela och det är vad som räknas i nuläget. Att byta själva lyftarmen var en rätt enkel historia, så nu är ena traktorn igång igen och plöjningen kan fortsätta. Vi är på gång.

Etiketter:

9 svar till “Sådden inledd“

 1. Kalle skriver:

  Ett ytterst intressant bygge!

 2. Mats skriver:

  Onekligen. Dessutom har han bytt till skivbillar, monterat en extra frölåda bak (orginal småfrölåda finns frampå), monterat en cykelhastighetsmätare på den bakre lådan för att kunna kolla att utmatningsaxeln går runt och lite annat smått. Han har sina kluriga stunder… 🙂

 3. cowboy skriver:

  Har han gödselbillarna kvar ?

 4. Mats skriver:

  Måste kolla hur det är i vår, det har varit lite till och från med dem. Eftersom han inte kombisår behöver de ju inte direkt, men å andra sidan har de en viss bearbetande verkan också. Tidigare år har de fått hänga kvar, men jag skall kolla och återkommer.

  Eftersom jag inte sår själv har jag ingen aning om det där. Det är såmaskinsförarens problem. 🙂

 5. Stefan skriver:

  Jag köpte ett antal gödselbillar av Jonas en gång, har för mig att det var de som suttit på hans nuvarande maskin.

 6. Mats skriver:

  Efter att ha konsulterat konstruktören själv kan jag tillkännage att gödselbillarna är bortplockade och – vilket också här angetts – sålda.

 7. Bonden skriver:

  Intressant med den där skruven. Men varför har ni den inte fast på traktorkärran? (typ “Jussi-skruv”). På det där viset får ni ju knappast kärran helt tömd utan manuellt arbete. Allt har säkert sina fördelar….. och nackdelar. Intressant att se olika tankesätt och uppfinningar

 8. Mats skriver:

  Orsaken att det inte blev en skruv på kärran är att Jonas sår på entreprenad. Han har 4-5 fasta kunder per år och dessutom en del sproradiska. Skulle vi ha skruv på kärran skulle vi endera lasta om kärran stup i kvarten eller vara tvungna att ha en “skruvkärra” per gård. Fyllskruven på såmaskinen gör också att man kan ta utsäde ur storsäckar, även om det inte är nån ideallösning.

  Men som du skriver, allt har sina för- och nackdelar. Kärrmonterad skruv är en bra lösning på många sätt.

 9. Bonden skriver:

  Ok, det förklarar saken. I ert fall är det säkert mest optimalt att ha den på såmaskinen. Du har helt rätt i att det inte är så praktiskt att ha den på kärran om man sår åt många olika kunder