4 juni, 2010 av Sonja

Första skörden

Nu har vi inlett bärgandet av den första ensilage skörden. Antte prövade vår frontkross på onsdagen och igår balade han de första balarna.
Idag fortsatte han med att slå i runt, alltså vändtegarna, på några åkrar.

Det svala och rätt så fuktiga vädret har gynnat gräsväxten, så massa finns det nog.Det visade sig dock att gräset är ganska frönt, dvs. för ”ungt”. Gräset som är slaget idag måste balas bort i morgon, men efter det blir det ett par dagars uppehåll. Som det nu ser ut, fortsätter Antte med slåttern på måndagen. Senast då ska jag sätta in några bilder på maskinerna.

P.S. Glöm inte tävlingen!

Etiketter:

9 svar till “Första skörden“

 1. cowboy skriver:

  Gärna bild på slåtterekipaget oxå ! 😛

 2. Kalle skriver:

  Det är nu dom märkliga gräs- och hömaskinerna börjar komma fram. Jag minns bara lieramen, höräfsan och höstörarna. Och en jäkla massa flugor!

 3. Sonja skriver:

  Det kommer nog bilder, jag hann inte riktigt med i går bara 😛 Antte var nämligen och slog när jag var i ladugården.

 4. Gitta skriver:

  Ja på min tid var det nog bara att sätta hö på stör. Och oj vad man avskydde det som ung då man måste vara med på åkern. Hett, kliigt och tråkigt. Förstod nog kanske inte att det var ett måste. Skönt att hö bärgningen har blivit lättare att handskas med. Men nu skulle det vara roligt att uppleva på nytt. Men bara en liten stund, orken finns nog inte till mer, tror jag.

 5. Mari skriver:

  Om gräset är ganska frönt, dvs för ”ungt”, vad menas med det? Kan inte detta gräs bli fint torrt hö, för kommande vinter……om ni ger torrt hö till djuren?

 6. Antte skriver:

  Om gräset är för ungt innehåller det inte tillräckligt med fibrer, också korna behöv fibrer för sin matsmältning.

  Vi lagar också torrhö men det blir först efter midsommar då allt gräs har gått i ax.

 7. cowboy skriver:

  När ska ni skörda på Husvilla ?

 8. Sonja skriver:

  Jag måst höra med fare.

 9. Sonja skriver:

  Mari: som Antte skrev lagar vi också torrhö, till största delen skördar vi det i Pernå. Vi matar det i huvudsak åt ungdjuren, alltså kalvarna och kvigorna.