Målgång

Efter en vecka som totalt saknat förnuft kan man nu återkomma till dom skrivandes skara. Det är fredagen den 4 juni sent på kvällen och nu är alla ekonomska frön i jorden. Det finns ännu fem ha non-ekonomiska naturvårdsträdor som skall sås men det är ju mera ett spel för galleriet eftersom dom ju aldrig skall skördas.

Den senaste veckan har bestått av test av växtskyddssprutan på fredag kväll (återkommer till det om nån dag), lördagen var en begravning på programmet. På måndagen var min vårsåddssemester till ända, jobbet började igen. Detta betydde alltså att rypsåkrarna skulle sås och beredas kvällstid. Två kvällar i rad var jag på åkern till 02.00. Onsdagen firades i Hufvudstaden tillsammans med trevliga människor, den dagen startade 05.45 och slutade återigen 02.00. Torsdagen jobb och rypssådd på kvällen, slutade dock redan då 23.00. Ikväll såddes sedan den allra sista rypsen och nu är gubben trött. Mellan varven har det dessutom varit gräsklippning, samt reparation av en kopplingswire på gräsklipparen som drog ut på tiden två dar. I kväll var jag bokad för att köra en busslinje, men det blev jag tvungen att avböja, om inte annat så av rent trafiksäkerhetsmässiga skäl.

Att grödan är i jorden betyder dock inte på något sätt att jobbet är i hamn. Nu återstår vältning av 10 ha samt återställande av redskap, något som åtminstone för såmaskinens del kräver sin tid. Det är nämligen så att konstgödsen gör att maskinen totalrostar över en vinter om man inte får den absolut ren innan den ställs in för sin 11 månder långa vila. Konstgödselsäckarna skall packas och köras iväg till 4H´s insamling och traktorerna skall båda två städas och tvättas efter alla jobbtimmar.

Dessutom skall åkrarna följas med intensivt nu ett par veckor för att kunna sätta in rätt åtgärder i form av växtskydd och eventuell tilläggsgödsel som kanske kan behövas. Mer om det senare.

Nu skall jag dock avsluta dagen traditionsenligt men att knäppa en “lonkero” på terassen. Det hör till när sådden är klar. Synd bara att det är så ohyggligt kallt.

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

2 reaktioner till “Målgång”

  1. Hej Kalle!

    Tack för senast. Oscar har snackat en massa om Kalle, traktorer o brandbilar. Han fick dessutom hålla en liten “föreläsning” på dagis, där han före lunchen berättade o visade bilder från sina strapatsern på brandstationen i Närpes. Jonas

Kommentarer är stängda.