7 juni, 2010 av Nisse

Den som söker han finner …

Men nog kan det vara besvärligt ! Jag tar alltid bort munstycken och droppventiler på ogrässprutans bom på hösten och så skulle jag sätta tillbaka dem förra veckan. Men de fanns bara inte där de borde finnas.

Nu började ett våldsamt sökande. Hela verkstaden hade ju vänts upp och ned förra hösten då värmeledningarna installerades så det var inte underligt om de blivit under nånting. Men flera grundliga sökningar som utsträcktes till ladugården och stallet gav inget resultat. Till slut började jag tvivla på mina sinnesförmågor och ställde mej att stirra på arbetsbänken för det fanns inget annat ställe där de kunde vara än mitt framför näsan.Men icke.

Trots MÅNGA koppar kaffe förblev munstyckena försvunna och jag började städa hela verkstaden från ena ändan till den andra (vilket var mycket nödvändigt och bra). Jag hittade en massa saker som länge varit försvunna men inga munstycken. Jag försökte till och med söka efter något annat för man hittar ju allt annat än just det man söker. Nä, det lyckades inte heller.

Munstyckena måste ju finnas i verkstaden om inte tomtar eller troll fört bort dem – men sådana tror jag inte på. Då jag till slut började gå igenom hyllorna millimeter för millimeter så fanns förstås munstyckena där – bara på fel hylla och bakom allt som stoppats undan i all hast på hösten då värmesystemet måste fixas kvickt eftersom det blev kallt så tidigt.

Nu efteråt tycker man förstås att man borde ha sökt på fel hylla genast i början – men det är bara ”efterklokhetens dåraktiga visdom” som en klok man här i byn brukade tala om. Här ser vi igen att varje sak måste ha en viss plats och att man skall ställa undan allt precis exakt på den platsen (eller åtminstone slänga allt i rätt hop).  Fast förstås gäller ju vad moofa (farmors far)  brukade säja: ”Han såm kårjar bihöövär int söök å han såm söökär bihöövär int kåri” (Den som ställer undan ordentligt behöver inte söka och den som söker behöver inte ställa undan). Moofa hörde väl litet till det senare gänget.

Och tydligen jag också …

3 svar till “Den som söker han finner …“

 1. Mats skriver:

  En bekant brukar säga att han tycker synd om de ordningssamma som aldrig slarvar bort något. De får ju inte uppleva den där glädjen när man hittar sakerna. 🙂 Fast jag skulle nog hellre höra till de ordningssamma om jag fick välja.

 2. Nisse skriver:

  Nåjo, det är en glädje man gärna skulle vara utan. Det värsta är att då jag börjar städa så ödslar jag massor av tid på att plocka med varenda liten skruv så det räcker länge att få det gjort för då skall jag ha det perfekt.

  Städning är annars ett arbete som man får syssla med väldigt mycket på ett jordbruk. Snart skall torken tömmas och sedan skall den städas och flera kubikmeter agnar och avfall skall köras bort. Traktorerna drar också in stora mängder lera då det är vått. Och varje ombyggnad leder till stora städningar.

 3. Kalle skriver:

  Jag har noterat att om man har ett exemplar av något, tex en nyckel så vet man var den är, men har man två av samma är båda borta. Oftast.