Brev till tomten

Hej jultomten!

Jag vet att det finns en övre åldersgräns på att skriva önskelistor till jul till dig. Däremot har jag inte trots bläddrande i böckerna kunnat hitta någon åldersgräns för önskelistor i juni. Således kommer en sådan nu:

Kära Tomten

I sommar önskar jag mig följande väder:

Från nu och fram till midsommar vill jag inte ha någon nattfrost, utan varma dagar och nätter, dock med en och annan regnskur. En riktig rotblöta inom den närmaste tiden skulle inte skada, men något vansinneshällregn skall vi inte ha, utan ett snällt sommarregn som kan få pågå typ några dygn.

Efter midsommar får regnet begränsas ytterligare, på sin högsta höjd fyra regndagar i juli. Mycket sol och värme, men ingen steksommar med brännande ökenvärme utan måtta med allt. 

Augusti och september vill jag inte ha något regn alls, utan hela tiden medan det syns tröskor på fälten skall det vara uppehållsväder. Detta är faktiskt det viktigaste av allt. I princip kan en hur dålig sommar som helst kompenseras med en fin och lång höst.

Mot slutet av september, i stil med efter den 25. kan det gott börja regna och regna med ordning. Det får gärna regna några veckor i sträck om det varit torrt på sommaren. Nattfrost i början på oktober kan bli ett fint avslut på regnperioden. Efter det tar jag gärna mot lite torrväder igen ända tills åkrarna är plöjda.Detta är inte så viktigt, men det är så geggigt att plöja i regn!  Om allt har gått planenligt har vi sedan november och efter att plogen är tvättad kvittar det vad det är för väder. Men om det blir jättekallt kan du fixa en skinnmössa till jul!

Om jag kan få alla dessa presenter så skall jag var snäll ända till nästa jul. Ja eller en sak till, fixa gärna ett vetepris på över 140 euro tonnet i höst.

MVH

Kalle

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

4 reaktioner till “Brev till tomten”

 1. Bonden har alltid varit beroende av vädret, men i slutändan får man anpassa sig till det väder som kommer.

  Funderade på hur det skulle se ut om andra yrkesgrupper skulle påverkas på samma sätt av vädret som bonden. Om man t.ex. jobbade på en bokföringsbyrå och chefen skulle säga på morgonen, “i natt regnade det 30 mm så du får städa i arkivet idag trots att vi har flera bokslut som ska vara färdiga senast i morgon”. Eller ” i natt var det nattfrost så vi drar av 30% på lönen resten av året.” (antagligen har man för lite att göra när man funderar på sånt här…)

 2. Det där med att städa arkivet är en bra förklaring av väderberoendet. 😀 Precis så är det; sak samma att boksluten skall vara klara, regnar det så bokför man inte….

 3. Det var nog en ganska grym önskelista – ett så perfekt väder har det väl aldrig varit. Personligen skulle jag vara riktigt glad om det ens en vecka på hösten skulle vara uppehåll så man kunde tröska.

  Närmast känner man sej som bonden Paavo:

  “Våren kom, och drivan smalt av tegen,
  och med den flöt hälften bort av brodden;
  sommarn kom, och fram bröt hagelskuren,
  och av den slogs hälften ned av axen;
  hösten kom, och kölden tog vad övrigt. ”

  Men det skadar väl inte att önska sej ett bra väder :-).

  Runeberg fattade nog det där med bondelivet – att man bara får tåla det väder som kommer och gräva dubbelt större diken …

 4. Men snälla Kalle vet du inte att tomten har semester på sommaren!!
  Men man får hoppas han läser Bondbloggen.

Kommentarer är stängda.