8 juni, 2010 av Sonja

Embryo sköljning

Igår var det en spännande dag, vi sköljde embryon från en ko och en kviga. Båda djuren var seminerade för en vecka sedan, kvigan tre gånger och kon två gånger under samma dag.
Orsaken till att vi valde att skölja dessa två, var det att de är båda, i våra ögon, fina djur som vi har höga förväntningar på. Båda kommer från hållbara släkter så därför ville vi försöka få flera avkommor från just dem två.

Sköljningen görs alltså en vecka efter seminering och den utförs av en specialicerad veterinär.

Sköljning på gång

En lekmanna förklaring över sköljningen låter så här: man släpper in vätska i kon, så att eventuella embryon sköljs med ut. Då de kommer ut genom slangen, samlas de upp i ett filter.
Enkelt, eller vad? 😉

Då embryona tagits tillvara från djuret, analyseras de med ett mikroskop. Då kollar man om där a) finns embryon, b) om de är levande och c) om de är av klass 1 eller klass 2. Andra klass embryona kan inte frysas, utan de måste användas direkt, men vad den egentliga skillnaden på 1 och 2 är, vet jag inte.

Granskning av embryon.

Vi hade reserverat 6 mottagare för embryona, 5 kvigor och 1 ko. Överföringen av embryona till mottagarna sköts av en specialutbildad seminör.
Jag kommer inte ihåg hur många det blev av vardera klassen, eller hur många oanvändbara embryon det fanns. Men användbara embryon fick vi hela 21 stycken. 6 av dem överfördes direkt, medan resten blev nedfrysta för kommande användning.

Nedfrysning av embryon.

Resultatet överskred alla våra förväntningar och nu är det bara att hoppas på att de överförda embryona fastnar! 🙂

6 svar till “Embryo sköljning“

 1. Nina skriver:

  Vi håller tummarna uppe!

 2. Sonja skriver:

  Tack, det kan behövas!

 3. Mats skriver:

  Jag har ingen erfarenhet av sköljning, men 21 användbara låter verkligen bra i mina ovana öron. Kul!

 4. Danne skriver:

  Det här är hårklyverier, men alkiohuuhtelu är nog embryospolning.

 5. Mari skriver:

  Ni har en ko och kviga, seminerade för en vecka sedan, båda två har ni stora förventningar på. Nu är dom skjölt och fölgeligen inte dräcktiga? Vad är tanken bak det här? Jag förstår man vill ha bättre djur/mera mjölk från varje, mera kött etc, etc…. men varför är det så ”bråttom” ?

 6. Sonja skriver:

  Nu är dessa två inte dräktiga, om nästa brunst är tydlig så semineras de igen normalt.
  Orsaken till att man sköljer/spolar embryon från ett djur, är att man på det sättet har möjlighet att få flera avkommor efter dessa djur, än vad man skulle få via vanlig seminering, 21 embryon = 21 kalvningar. Det är fullt möjligt, men inte helt vanligt att kor kalvar 10 resp. 11 gånger under sin livstid.