Embryo sköljning

Igår var det en spännande dag, vi sköljde embryon från en ko och en kviga. Båda djuren var seminerade för en vecka sedan, kvigan tre gånger och kon två gånger under samma dag.
Orsaken till att vi valde att skölja dessa två, var det att de är båda, i våra ögon, fina djur som vi har höga förväntningar på. Båda kommer från hållbara släkter så därför ville vi försöka få flera avkommor från just dem två.

Sköljningen görs alltså en vecka efter seminering och den utförs av en specialicerad veterinär.

Sköljning på gång

En lekmanna förklaring över sköljningen låter så här: man släpper in vätska i kon, så att eventuella embryon sköljs med ut. Då de kommer ut genom slangen, samlas de upp i ett filter.
Enkelt, eller vad? 😉

Då embryona tagits tillvara från djuret, analyseras de med ett mikroskop. Då kollar man om där a) finns embryon, b) om de är levande och c) om de är av klass 1 eller klass 2. Andra klass embryona kan inte frysas, utan de måste användas direkt, men vad den egentliga skillnaden på 1 och 2 är, vet jag inte.

Granskning av embryon.

Vi hade reserverat 6 mottagare för embryona, 5 kvigor och 1 ko. Överföringen av embryona till mottagarna sköts av en specialutbildad seminör.
Jag kommer inte ihåg hur många det blev av vardera klassen, eller hur många oanvändbara embryon det fanns. Men användbara embryon fick vi hela 21 stycken. 6 av dem överfördes direkt, medan resten blev nedfrysta för kommande användning.

Nedfrysning av embryon.

Resultatet överskred alla våra förväntningar och nu är det bara att hoppas på att de överförda embryona fastnar! 🙂

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

6 reaktioner till “Embryo sköljning”

  1. Jag har ingen erfarenhet av sköljning, men 21 användbara låter verkligen bra i mina ovana öron. Kul!

  2. Ni har en ko och kviga, seminerade för en vecka sedan, båda två har ni stora förventningar på. Nu är dom skjölt och fölgeligen inte dräcktiga? Vad är tanken bak det här? Jag förstår man vill ha bättre djur/mera mjölk från varje, mera kött etc, etc…. men varför är det så “bråttom” ?

  3. Nu är dessa två inte dräktiga, om nästa brunst är tydlig så semineras de igen normalt.
    Orsaken till att man sköljer/spolar embryon från ett djur, är att man på det sättet har möjlighet att få flera avkommor efter dessa djur, än vad man skulle få via vanlig seminering, 21 embryon = 21 kalvningar. Det är fullt möjligt, men inte helt vanligt att kor kalvar 10 resp. 11 gånger under sin livstid.

Kommentarer är stängda.