9 juni, 2010 av Mats

Vridprov

För att vara säker på att såmaskinen matar ut rätt mängd utsäde tar man vridprov. Det innebär att man manuellt vevar runt maskinen och sedan kontollväger den utmatade mängden. Det är förvånande hur stor variationen kan vara i utmatad mängd, också då det rör sig om samma växtslag.

Om allt går enligt planerna får vi idag sått det sista som måste bli tröskmoget. Då återstår några hektar grönfoder, men det är det inte lika bråttom med.

Etiketter:

2 svar till “Vridprov“

  1. Kalle skriver:

    Generellt tycker jag Simultan vill så lite mera än vad vridprovet visar, speciellt på småfrösidan

  2. Nisse skriver:

    I min gamla Simulta från 1975 har det gått åt nästan precis lika mycket som tabellen under locket visar i många år nu. Det är länge sedan jag gjort något vridprov för det behövs inte. Men så använder jag bara eget utsäde från samma sort (Reno vårvete). Jag följer förstås med hur mycket utsäde det går åt i tabellräknare på datamaskinen så jag märker genast om det går för mycket eller för litet. Mycket stabilt brukar det vara.

    Reno har varit så bra att jag inte velat byta – håller högt och stabilt falltal och klarar våra våta höstar galant. Men nu börjar hektolitervikten vara för låg så kanske jag måste förnya utsädet. Och då blir det vridprov …