11 juni, 2010 av Mats

… och dääär går han i mål!

2010 års sådd avslutades fredag kväll i och med att Jonas sådde de sista grönfoderåkrarna i grannbyn Sandsund. Dessutom har vi också hunnit välta allt som skulle vältas hemma i Östensö. Grönfoderåkrarna skall också vältas, men det får vänta till nästa vecka. Syftet med vältningen är att packa till jorden för att säkertställa att fröna kommer i kontakt med markfukten. Väderrapporten utlovar 20 mm till helgen, så på kort sikt lär nog utsädet få alldeles tillräckligt med fukt även fast jag väntar med vältningen.  På sådana jordar som lätt blir för täta eller bildar skorpa på ytan är kan vältning rent av vara till skada, så vissa bönder struntar i den helt och hållet. På mina lätta jordar behövs den däremot för det mesta, om inte annat för att pressa ner stenar i marken.

Välten är en bolagsmaskin som jag och Jonas äger tillsammans. Den är en 70-talsmaskin som gått på en svensk herrgård tills vi köpte den för några år sedan. Den är förmodligen den fulaste maskin vi har i maskinparken (förmodligen den mest anskrämliga i hela byn), men arbetsresultatet är underbart.

Vältningen är faktiskt överlag ett av de roligaste arbetsmomenten i vårbruket, förmodligen därför att man vet att sådden då är klar åtminstone på det skiftet. Välten markerar att man nått ett delmål.

På klippet nedan sår Jonas det som senare i sommar skall bli beteshage för korna. Gnisslet och rasslet är inte tillagt i efterskott, Juko-såmaskiner skall låta så där. 😉

I morgon blir det Popkalas för hela slanten. Välkomna till Jakobstad, ni som är på väg hitåt!

Etiketter:

2 svar till “… och dääär går han i mål!“

  1. Kalle skriver:

    Tack för dagens radiounderhållning. Jo, jag har en bondekollega som skippat vältningen helt trots att han inte sår med vältkombi. Vi har gått många hårda diskussioner eftersom jag litar helt på vältningens nödvändighet, förutom i våt jord

  2. Mats skriver:

    På lerjordar kan vältning t.o.m. ge skördeminskningar och öka risken för torka. Enligt vad jag har läst, måste jag väl tillägga. Jag saknar själv helt erfarenheter av lerjordsodling. Men om harvningen är rätt gjord (lagom djupt, jämn harvbotten) och sådden görs på rätt sätt (utsädet placeras precis på harvbottnen) så skall en vältning inte egentligen behövas på tunga jordar som lera, åtminstone inte om man får tro de som påstås veta. På mo och mull är vältningen däremot helt oersättlig. Fast det beror ju också långt på exakt vilka jordar man har och vilka blandningar.