Dagens mysterium

Låt oss göra en sak helt klar till att börja med: jag är inte vidskeplig. Jag tror inte på troll, älvor, vittror, drakar, vampyrer, dopningsfri idrott eller annat skrock. Däremot är jag väldigt nära att börja tro på småtomtar. Ni vet, de där små grå som enligt sagorna smyger runt och reder upp efter oss mänskor.

Torsdagen gick i ensilagebalningens tecken och femtiden på eftermiddagen hade vi bara ett skifte kvar. Jag kurvade in på åkern och skulle precis sätta igång balaren när jag upptäckte dem: fyra balar.  Färdigt balade, inplastade och prydligt uppradade vid skogskanten. Nån hade balat de två yttersta varven kring hela skiftet. Jag har inte beställt nån entreprenör och det finns inga lappar eller andra meddelanden som förklarar vad som hänt. Det måste ju helt enkelt vara fråga om tomtar, eller hur??

En alternativ förklaring är förstås att nån av grannarna har anlitat en utomstående för balningen, denne missförstod köranvisningarna, hamnade på fel skifte och hann bala fyra balar innan lapsusen upptäcktes.

Fast förklaringen med tomtarna låter bättre så här i midsommartider. Jag tycker vi håller fast vid den. 😉

Trevlig midsommar!

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

7 reaktioner till “Dagens mysterium”

  1. Jag har varit med om en liknade händelse. I fjol hade ca 30 meter buskar blivit röjda utmed ett utfalldike vid en åker – själv misstänkte jag skogs-rån, men det kan ha varit en tomte förståss

  2. Har också upplevt en gång att skiftet jag skulle harva var färdigt harvat när jag kom till platsen. Den gången var förklaringen att rågrannen maskinsamarbetade med en annan bonde som skötte harvningen, och det hade brustit lite i köranvisningarna. Men det var inte så farligt, jag harvade grannens skifte i stället och så var den saken ur världen.

  3. Där ser ni! Tomtar finns! Vi har hur mycket belägg som helst när vi börjar titta efter. 😉

  4. Det har ju blivit mera allmänt att anlita entreprenörer för sprutandet, åtminstone här i trakten. Då om någon gång är det viktigt att det är frågan om rätt skifte. Fel bekämpningsmedel på fel plats kan ju förstöra hela växtligheten.

  5. Det är väl entrep-ren-rören som får ta ansvaret för sina misstag och stå för eventuella ersättningar för förstörd skörd isåfall.

  6. Tomtefar var stressad och drog hela dagens jobbramsa i rasande fart. Lillnisse var ganska trött och hörde inte så noga på,satte sig i traktorn och körde iväg. Efter några timmars jobb var lillnisse ännu tröttare, hur var det tomtefar sa, efter bron eller före bron, höger eller vänster? Nå det här ser bra ut hit kör jag tänkte lillnisse. Pyssling ringde Tomtefar och hörde efter vart har lillnisse försvunnit här finns inga balar att linda. Tomtefar fick i ilfart börja söka lillnisse, var i allsindar kan han vara? Jo resten kan ni väl lista ut. Hälsar Tomtemor

  7. Vi tackar Tomtemor för förtydligandet. Hälsa Tomtefar och Lillnisse att jag uppskattar insatsen och inväntar en faktura med glädje. 🙂

    För övrigt är det lite lurigt att ge köranvisningar just i de där trakterna. Det finns vägar både till höger och vänster och strax före och strax efter bron. Det är onekligen upplagt för missförstånd.

Kommentarer är stängda.