Glad Johanni!

Trevlig midsommar åt Er allihopa och hoppas Ni har en skön helg!
För vår del betyder midsommaren goda vänner och lite “semester”. Situationstecknen därför att ladugården ska skötas morgon och kväll, men allt arbete som inte måste skötas blir nog ogjort.

Tyvärr fick vi lite oväntat jobb att sköta. Vi fick nämligen foder igår, allt var frid och fröjd. Ända tills vi fick ett samtal från foderfabriken. Det visade sig att man från ett prov av flera, hade fått ett lite diffust svar. Tur i oturen var att våra kor ännu inte hade hunnit äta av det eventuellt kontaminerade fodret. Så det var bara att stänga av skruven som hämtar in fodret till kiosken och börja mata korna för hand.
I vårt fall betyder det att vi matar alla kor i station från ett fat och dessutom delar vi ut från en skottkärra på foderbordet.

Extra arbete blir det, men man får ta skeden i vacker hand och konstatera fakta. Man bör framför allt komma ihåg, att det är frågan om en misstanke. Inget är ännu klart, utan det är fråga om en försiktighetsåtgärd.

Men , oberoende: Glad Johanni! 🙂

Glad midsommar!

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!