Ved för vintern

I den här hettan tycker man det är långt från den kalla vintern men nu skall veden fixas för annars blir det att frysa. Det produceras en hel del ved fortfarande – också för försäljning – fastän det kommer flisvärme allt mer. Men investeringarna i flisvärmen är stora så det blir av huvudsakligen då värmesystemet annars också byggs om. Det blir lätt tiotals tusen euro och man köper en väldig massa ved för de pengarna – eller hugger den själv.

Här går allting på flis efter ombyggnaden i fjol (nåja, den pågick ännu i januari). Och då är flisvedens högsäsong i juli för jag torkar flisen i kallufttork. Vatten lönar det sej inte att bränna.. Flis är lättorkad – man blåser på den i en veckas tid oberoende av väder och så har man ganska så torr flis. Det är också nödvändigt då man lagrar hela årets flis för den börjar annars mögla. Då man flisar aspved så stänker bara vattnet omkring.

Men nu gäller det att få ut veden ur skogen. Det var en besvärlig vinter och vår så jag kom igång med flisvedkörandet först för ett par dagar sedan. Också en liten mängd regn hindrar körandet – inte för att det blir mjukt utan för att det fastnar en massa lera på hjulen. Och i skogen ligger det ännu vatten i hjulspåren. Vanligen har vi torra försomrar men det här året tycks det aldrig torka upp.

Men hett är det i hytten. I förrgår var det över +35 grader och då var gubben slut. Jag körde ännu på johanniaftonen till klockan nio eftersom de hotade med regn (men det kom inte många droppar till all tur). Sedan hittade jag på jobb inomhus. Det är riktigt svalt och skönt inne i tegelladugården. Där hålls det kyligt långt in på sommaren.

Fast visst måste det köras många lass flisved än. Så väderbeställningen är nu mulet och svalt men inte regn …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Ved för vintern”

  1. Vi har till all tur en entreprenör i byn som har en stor tysk flismaskin. Han kör hela vårt årsbehov på ett par timmar … Då är det inte lönt att skaffa egen maskin.

  2. Hur mycket flis går de åt i året åt dig.Är det mycket m2 du värmer.

  3. Med den gamla pannan (en gammal Jämä 35 dubbelpanna som mest eldade åt kråkorna) gick det mellan 60 och 120 kubikmeter per år. Skillnaden mellan åren kan vara stor. Nu har jag inte klart för mej hur mycket den nya pannan (Arimax 360 Bio) drar eftersom den bara varit igång ell halvår men trots att jag kopplat till verkstaden och annat nytt så går det inte mer flis än förut (uppskattningsvis) för den är betydligt effektivare. Ungefär ett släpvagnslass (ca. 3-3,5 kubik) per vecka då det är som kallast och betydligt mindre då det är varmare.

    Jag värmer 200 kvadrat boningshus + 80 kvadrat arbetsrum i stallet och så verkstaden på 85 kvadrat som inte är så välisolerad men inte heller hålls så varm. Det gamla huset har stockväggar plus en insulitskiva i halva huset så det kräver en hel del värme.

    Men det finns flis i skogen så den blir att ruttna. Det bästa med det nya systemet är att det går att köra på nolleffekt (bara varmvatten på sommaren). I den gamla flismataren (TP) så for glöden bakåt i skruven på sommaren då den matade så sällan. I det nya systemet med ett skruvrör på 3 meter som dessutom går uppåt så syns inga sådana tendenser alls.

Kommentarer är stängda.