2 juli, 2010 av Mats

För ovanlighetens skull: vädret

Ibland känns det som om sommaren är en enda lång väderleksrapport. Under vårbruket kollade man när regnen skulle komma och anpassade bearbetning och sådd efter dem, sen följde man väderrapporterna för att se när det gick att slå ensilage och nu är det dags att börja taktikera för höet.

Hö är egentligen den mest väderkänsliga grödan, åtminstone i min verksamhet. Orsaken är att det kräver så lång torkningstid. Sonja torkar sitt hö i tre dagar, jag brukar vara fegare och sikta på minst fyra dagars torkning. Tyvärr är det ofta svårt att få så långa garantier av meteorologerna, så en viss osäkerhet kommer man inte ifrån. Och nu sitter jag med en riktigt klassisk vädertaktikeringsproblematik (långt ord!) framför mej.

Nu på fredag kväll lovar nämligen SMHI uppehåll ända till nästa onsdag, vilket är perfekt. Foreca och FMI utlovar regn söndag-måndag, vilket inte är fullt så perfekt. Som kompensation frestar de därefter med uppehåll ända till torsdag. I princip kan jag slå gräset först på måndag efter att det eventuella regnet kommit, men då blir torktiden lite knapp om SMHI har rätt och nästa regn kommer på onsdag. Då känns det nästan bättre att chansa och slå redan på lördag. Även om det skulle komma en skur på söndag hinner det torka upp igen innan det är dags att bala onsdag eller torsdag. Regnet gör mer skada ju längre gräset hunnit torka, regn dag ett sänker fodervärdet mindre än regn dag tre. Skulle SMHI ha rätt och vi har fem-sex dagar uppehåll är absolut ingen skada skedd fast jag slåttar på lördag, det är bara om de finska vädershamanerna har rätt som kvaliteten blir lidande. Kanske…

Fredagkvällens strategi blir att slå på lördag. Men det blir nog att kolla väderrapporten direkt på lördag morgon innan vi kör igång. Det skulle inte vara första gången jag ändrat mej ännu efter att jag ha hakat slåtterkrossen efter traktorn.

15 svar till “För ovanlighetens skull: vädret“

 1. Ola skriver:

  Erfarenheten visar att SMHI brukar ha bäst koll på vädret i kusttrakten, därför satsade jag idag vilt och slog omkull allt. De tillverkar ju plast i Terjärv ifall det skulle råka regna!

 2. Antte skriver:

  De ha varit hel otroligt bra torrhö väder den här veckan, de blir torrt på ngr dar!

  Angående väderprognoser så brukar jag jmfr SMHI, Meteorologiska (via Maasetus webbtjänst) och Farmit. Kan konstatera att för oss så varierar det ganska friskt vilken prognos som håller bäst.

 3. Mats skriver:

  Här kom det 15 mm på 15 minuter i går, så det har inte riktigt varit torrhöföre i Pedersöre. 🙂

  Olas tes om SMHI har jag inte själv märkt, men den här gången får det gärna gå som de tror. Däremot verkar FMI satsa på säkerhet, de lovar regn om det finns minsta lilla risk för en droppe.

 4. Mats skriver:

  Uppdatering lördag morgon: nu tror SMHI på regn på måndag, FMI har också ändrat sig och spår uppehåll och Farmit/Foreca vidhåller 2 mm på måndag. Accuweahter tror på regn på tisdag. Det enda de verkar vara överens om är att risken för frost är minimal.:)

  Det betyder att förutom att regnmängden på måndag verkar vara minimal (ingen spår mer än c. 2 mm) är det rätt osäkert om den kommer alls. Ser nog ut att bli slåtter.

 5. mia w skriver:

  Här har vi omkull allt så no ska e vara fiiint väder!!!

 6. Robert skriver:

  Har slagit ut natten mot lördag då lovade siarna uppehåll hela helgen och ända till torsdag kväll…Nu utlovas åskskurar söndag(i morron) som KAN bli rikliga….därefter uppehåll hela veckan.

  Någon som vet om eller hur mycket hö´t ev tar skada efter en åskskur eller två?

  Tar in och skulltorkar och har ej vänt det än…

  Vänliga hälsningar från en nervig hobby-bonde i västerbotten!!!

 7. cowboy skriver:

  Skurar är väl inte så farliga men man bör vända höet efter varje skur. Värre om det blir långvariga regn för då börjar nedbrytningen..

 8. Mats skriver:

  Instämmer med cowboy, nån enstaka mm eller skur är inte direkt katastrofal. Däremot är långvarig “blötläggning” sämre.

  Om man hinner brukar vissa stränga höet till så smala strängar det bara går innan regnet kommer. På så vis blir ju bara en del av höet nerblött. När marken sen torkat upp breder man ut det igen.

 9. Nisse skriver:

  Då strängläggandet började slå igenom så muttrade grannen att det gäller att svänga höet efter varje regn så det bli blött på andra sidan också :-).

  Det var många lungor som tog stryk då man lämnade snejsandet och regniga somrar gjorde att man måste köra in alltför fuktigt hö som sedan möglade. Och det fanns inga dammskydd på 60-talet – åtminstone var de ytterst ovanliga.

 10. Robert skriver:

  Tack för era svar!

  Jo det har regnat en skur i natt, och ev kommer det någon till idag men inte lika mycket som de lovade igår(får man hoppas)

  Så min plan blir att låta gräset ligga hela dagen ifall det blir någon skur och sedan vända upp det i morron.

  Tänker som så att det borde ju ta mindre skada om man inte har “vispat” ut hö`t om det kommer en skur.

 11. Nisse skriver:

  Jo, vi lät höet ligga tills det började bli bättre väder. Men alltid blev det inte bättre fastän väderleken lovat uppehåll …

 12. Mats skriver:

  Jo, där påpekar Nisse en viktig grej! Ibland är det klokast att låta höet ligga ifred tills vädret blir bättre. Den del av strängen som ligger överst blir ju förstås också våtast och man borde inte vända höet innan den delen hunnit torka upp. Vänder man för snabbt efter skuren hamnar det blötaste gräset underst i strängen och torkar ännu långsammare.

 13. Robert skriver:

  Hej igen. Jo nu har jag vänt lite hö, blev less på allt velande hit och dit.

  Har nyss tittat på vädret och dom har dragit tillbaka åsks-skurvarningarna så det verkar lovande det här.

  Men som sagt man vet ju aldrig…

 14. Stefan skriver:

  Hittills har de lovat uppehåll hela veckan, hade tänkt slå lite i morgon för att inte måsta ha ledigt till helgen. Men nu lovar de helt plötsligt nederbörd på onsdag morgon igen. Kan väl inte finnas någon som har rätt att byta åsikt så ofta som meteorologerna.

 15. Mats skriver:

  Samma här. Och som vanligt är buden extremt olika: Foreca lovar 7 mm på onsdag, SMHI 0,6 mm. FMI och Yr.no lovar uppehåll och Accuweather lovar skurar redan på tisdag och regn på onsdag. Man känner sej som Tomas di Leva:”Vem skall jag tro på, tro på….”: 🙂

  Förresten är det lite anmärkningsvärt att de tre utländska sidorna kan ge en prognos för Östensö, medan de två inhemska inte känner till nån sån ort.