Dags för en regndans??

Kanske man ska försöka på det, då den här hettan inte tycks ta slut. Nu börjar också korna få tillräckligt. De har så varmt att de ibland står och flämtar. Mjölkmängden har också minskat.

Nu under dom allra hetaste dagarna har vi ut korna antingen direkt efter morgonmjölkningen eller på kvällen. Mitt på dagen är det alldeles för varm, fastän de har chans att gå i skugga. De var inte direkt samarbetsvilliga då jag skulle ha in dem tillbaka till ladugården på förmiddagen. Och nog förstår jag dem mer än väl; jag skulle också föredra att ligga på stranden och ta ett uppfriskande dopp nu och då! 🙂

Fastän jag avskyr åska, så börjar jag nästan hoppas på att det snart skulle komma ett uppfriskande och blötande åskregn. Det skulle bli så mycket lättare att vara för alla fyrbenta och tvåbenta. För att nu inte prata om vallarna. Andra skörden ser ut att misslyckas ganska ordentligt. Nog började gräset växa efter slåttern, men då det inte har kommit någon fukt så har all tillväxt stannat upp. Vi får hoppas att tredje skörden blir desto bättre!

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

2 reaktioner till “Dags för en regndans??”

 1. Hej!
  Hälsning från “en-ko-besättningen:

  Ville bara meddela, hur glada vi blev då vår östfinska kokalv fick nytt hem!
  Den söktes av en bonde i ESSE!
  Dom körde i 7 timmar hit,med bilbyte på vägen.
  Så annonsen i Landsbygdens Folk gav resultat!

  God fortsättning
  ö Ulla o. Sussi Björkman

 2. Oj vad roligt att höra! Saker och ting brukar nog reda ut sig! 🙂

  Ha det bra i hettan!

Kommentarer är stängda.