Roadtrip till västra Nyland

Vi har avbytare från måndag till lördag, så vi passade på att göra en liten semester resa till Ekenäs med omnejd. Vi kom igår och åker hem imorgon, på torsdags morgonen går någondera igen till ladugården. Under tiden vi är borta, är Anttes föräldrar i ladugården med avbytaren.

Vi startade alltså igår, måndag, från Pargas och kom till Anttes syster och hennes sambo i Ekenäs. På kvällen var vi en tur till Skåldö.Där åkte vi en gammal, öppen fiskarbåt med en “pikkulohko”-motor. Det var en båt i min smak, man kan lugnt konstatera att den gick hårt! 🙂
Därifrån åkte vi längs med olika småvägar till Raseborgs slottsruiner. Gamla ruiner är alltid lika imponerande, man kan helt enkelt inte förstå hur de för så länge sedan har klarat av att byga något så stort och starkt.

Idag åkte vi till Hangö. I stället för att ta stora vägen, alltså 25an, åkte vi med mindre vägar bl.a. via Lappvik. Efter en liten promenad i Hangö, åkte vi ut till Russarö. Ett intressant ställe som är värt att besöka. Trots att där inte mera finns beväringar, är det fortfarande ett militärområde. Därför är det ganska begränsat hur man får röra sig och vad man kan fotografera.
Då vi kom tillbaka från kryssningen, var vi och hälsade på en bekant som jobbar som lotskutterförare på lotsstationen.
Från Hangö åkte vi via Prästkulla till Tenala, varifrån ett par goda vänner kom med oss till Ekenäs där vi åt.

Imorgon åker vi som sagt hemåt. Vi har planerat att göra en avstickare till Fiskars och kanske någon annanstans. Får se vad vi gör, vi har ju rots allt semester!

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

En kommentar till “Roadtrip till västra Nyland”

  1. Pingback: Bondbloggen

Kommentarer är stängda.