Märkliga djur

Man blir aldrig klok på kreaturen. Idag tillbringade jag förmiddagen med att stänga en hage åt småkvigorna. De är för unga för att betäckas och får därför inte gå i hagen med Trisse, men borde ändå få lite sol och frisk luft. Följaktligen fick de en egen inhägnad i direkt anslutning till sin liggavdelning.

Kvigorna är fem till antalet och när jag släppte ut dem sökte sej Elsi, Elvira och Ellen ganska raskt ut (Ellen visserligen med viss tvekan). Lizzy och Lena Ludd vägrar däremot bestämt gå utanför dörren! Jag försökte driva ut dem men det var helt otänkbart. Nåjaa, om man nu riktigt tagit i med hårdhandskarna hade det säkert gått men ärendet var inte så akut att jag tyckte det hade varit befogat. Nu står de i dörröppningen och råmar efter sina modigare kompisar, så bara dörren står öppen vågar de sig nog ut tids nog.

(PS. Tilläggsinformation: det tog fem timmar innan Lizzy och Lena samlat tillräckligt mod för att gå ut. Däremot hann Elvira redan innan dess riva ner stängslet och smita in till de stora damerna. Fast det var nog snarast mitt fel, stängslet var faktiskt lite ogenomtänkt uppsatt. Nu är Elvira återförd till sina kompisar och stängslet flyttat. Allt borde vara frid och fröjd. För den här gången. DS.)

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.