3 augusti, 2010 av Sonja

Pojkarna flyttar

Så som många andra mjölkgårdar, föder inte vi heller upp våra tjurkalvar. De säljs via en förmedlare till andra gårdar som föder upp dem. Ibland säljer vi direkt till en annan gård, om gården i fråga t.ex. behöver en gårdstjur. Idag flyttade 4 kalvar. Den äldsta var över två månader,den yngsta var född i mitten av förra månaden. Alla fyra var av rasen ayrshire.

3 svar till “Pojkarna flyttar“

 1. Kalle skriver:

  Alltså är det så att det är köttgårdar som Mats som köper mjölkgårdarnas tjurar. Eller är typ Mats självförsörjande med kalvar, och rätt ointresserad av dess kön? Känner mig som en urban legend hela jag nu

 2. Mats skriver:

  Ja och nej. 🙂

  Utförligare svar kommer i separat inlägg.

 3. Sonja skriver:

  Kalvar av mjölkkoras är inte så hemst eftertraktade av dikoproducenter. Mjölkraserna växer helt enkelt för dåligt i en sådan besättning. Däremot kan korsningskalvar,alltså korsningar mellan mjölk-och köttras, flytta till dylika gårdar.