Pojkarna flyttar

Så som många andra mjölkgårdar, föder inte vi heller upp våra tjurkalvar. De säljs via en förmedlare till andra gårdar som föder upp dem. Ibland säljer vi direkt till en annan gård, om gården i fråga t.ex. behöver en gårdstjur. Idag flyttade 4 kalvar. Den äldsta var över två månader,den yngsta var född i mitten av förra månaden. Alla fyra var av rasen ayrshire.

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

3 reaktioner till “Pojkarna flyttar”

  1. Alltså är det så att det är köttgårdar som Mats som köper mjölkgårdarnas tjurar. Eller är typ Mats självförsörjande med kalvar, och rätt ointresserad av dess kön? Känner mig som en urban legend hela jag nu

  2. Kalvar av mjölkkoras är inte så hemst eftertraktade av dikoproducenter. Mjölkraserna växer helt enkelt för dåligt i en sådan besättning. Däremot kan korsningskalvar,alltså korsningar mellan mjölk-och köttras, flytta till dylika gårdar.

Kommentarer är stängda.