Halmbalning

Tröskorna började rulla i helgen och det gör att det blir aktuellt att bala ströhalm. Halmen är torr som fnöske, synd att det inte är min utan Peas. 🙂

Somliga bönder hackar ner halmen tillbaks till åkern direkt med tröskan, andra samlar ihop den. Halmen används i huvudsak som strö åt djuren. Kreaturen äter också halm, men näringsvärdet är rätt dåligt så den används sällan som foder.

Balningen går bra, så när som på att jag har lite svårt att hitta rätt inställning för nätlindningen. Det är inget som är direkt sönder, men lindningen skall ställas om när man byter t.ex. från ensilage till halm och jag hade lite svårt att hitta rätt läge idag. Inställningen görs i balarens inre och när man krupit omkring där i ett par omgångar blir man en aning dammig…

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

8 reaktioner till “Halmbalning”

 1. Jag skriver detta här eftersom det är det senaste inlägget men egentligen borde det naturligtvis skrivas på något helt annat ställe (men som den latmask jag är så söker jag inte upp den adekvata platsen..)
  I skrivande stund har jag just på TV sett den där 15 minuters snutten om bloggande bönder. För kanske en månad sedan såg jag senast på programmet och något överraskad märker jag att det var samma snutt som visades nu också.
  Iofs förstår jag att det inte kan komma på fråga att ständigt filma nytt material och det är inte vad jag efterlyser heller. Men så vitt jag kan förstå har då samma program visats upp och ner ett otal gånger? Det kan väl inte vara i någons intresse att hålla på så där. FST är väl känt för att visa repris på repris men någon ända på eländet kunde det väl ändå vara.
  Och för tydlighetens skull: Själva iden med bloggande bönder är helt utmärkt, jag kritiserar på inget sätt den biten utan enbart tv-programmet.

 2. Kul att du gillar bloggande bönder. 🙂

  Jag måste erkänna att jag inte har järnkoll på hur ofta FST repriserat det där inslaget, men om jag fattade saken rätt var tanken just att det skulle vara något ett pausprogram och de repriseras flera gånger. Vad som sen är grundtanken i den här typen av “återvinning” vet jag inte, det kan säkert damerna och herrarna på Yle förklara bättre än jag.

  Trevligt namn du har, förresten. 😉

 3. Det finns minst tre Mats här…. 🙂

  Men första kommentaren var av en kommenterande Mats och andra av en bloggande. Den tredje Mats har inte synts till ännu, men han dyker väl upp så småningom. 😉

 4. Om jag är den tredje Matts så kan ni se skillnad på att jag kan stava namnet rätt… 🙂 Av de 15 generationer som har brukat vår gård är jag den femte som heter Matts stavat med två t.
  Det bara bra att bönder syns i TV, folk vet ganska lite om hur bönder egentligen har det i vardagen.

 5. Hej

  TV-programmet Bloggande bönder är en reklamsnutt för bondbloggen och har sänts flera gånger i sommar på olika tider på dygnet. Totalt sex gånger, detta i hopp om att så många som möjligt ska ha möjlighet att se den.

  I detta läge kan vi inte bjuda på någon TV-serie om våra bloggande bönder utan vi har istället satsat på ett kortare reklaminslag som skall locka till att följa med bloggen på webben.

  FST sänder en del TV-serier och program i repris, dock aldrig så ofta som dylika korta reklamsnuttar sänds.

  Trevligt att bloggen och bönderna intresserar!

  Unni Malmgren
  producent

Kommentarer är stängda.