29 augusti, 2010 av Mats

Venezianskt vagnslån

Hos oss firas ingen forneldarnas natt och ingen villaavslutning heller. Här firas veneziansk. Årets version avlöpte med knytkalas tillsammans med goda vänner på en sommarstuga. Servering vid långbord i höstmörkret med stormlyktor som belysning är svår att klå. När det mörknar tänds brasor längs hela strandlinjen och raketerna börjar komma fram. Det är förresten märkligt hur vuxna karlar blir som barn på nytt när det vankas brasa och smällare. 😉

I början av kvällen ringde kollegan Anders och undrade om jag hade en kärra att låna ut. Han firade veneziad på tröskan och det hade gått så pass bra att han hade fyllt alla sina kärror och det var ännu en del trösktimmar kvar. Jag råkade ha tvättat och förberett en av mina vagnar för skörd så det var bara för honom att hämta den. Mitt korn är inte klart att tröskas ännu på ett par dagar så han hinner säkert tömma den där vagnen innan jag behöver den själv.

Åtminstone i våra trakter är det rätt vanligt att traktorkärror lånas kors och tvärs i bygderna den här tiden på året. De flesta jordbrukare har egentligen för få vagnar, men eftersom all spannmål inte mognar exakt samtidigt brukar det gå att hanka sej fram genom att låna av varandra. Andra maskiner hyr man ofta men kärror brukar skötas som lån, utan att man blandar in några pengar. Idag lånar grannen av mej, nästa vecka är det kanske min tur att behöva låna av honom. I bästa fall lyckas man hitta nån som har en extra kärra men inget att tröska och de är väldigt uppskattade såhär på hösten. En bekant pensionerad jordbrukare menade att hans spannmålsvagn förmodligen rullar fler km per höst nu när han är pensionär än den gjorde när han var aktiv jordbrukare. 🙂

8 svar till “Venezianskt vagnslån“

 1. Kalle skriver:

  Återigen en reflektion över vårt språk. I Närpes använder man aldrig benämningen kärra om något man drar efter en traktor. Det är en vagn. I Närpes är en kärra något man spänner en häst framför. Lustigt eftersom man tydligen talar om traktorkärror både norrom och söderöver.
  Möjligen kan man säga ”personbilskärra” men även det skorrar lite i mitt öra

 2. Kalle skriver:

  Medan jag ändå är gång, var går gränsen mellan villaavslutning och veneziansk afton. Är det i Vasa eller…?

 3. Mats skriver:

  Vi säger kärra eller släpvagn, men nästan aldrig vagn om en spannmålsvagn/kärra. ”Vagn” måste användas tillsammans med en förstavelse: släpvagn, balvagn, dyngvagn o.s.v. 🙂

  Gränsen mellan veneziansk och villaavslutning vet jag inte riktigt var den går. Jag tror den kanske ligger lite norrom Vasa, men även i Jakobstads-Karlebynejden säger nog många villaavslutning numera. Men jag är lite puritan då det gäller den här högtiden.

 4. Bonden skriver:

  Gränsen för när man pratar om veneziansk går nog lååångt norr om Vasa enligt min mening men jag vet inte exakt var. Jag har för mig att det inte är mycket längre söderut än Pedersöre som man pratar om veneziansk

 5. Mats skriver:

  Håller med. Jag började fundera på det där efter att jag skrivit svar på Kalles fråga och blev riktigt osäker. I Vörå-Oravais har jag för mej att man säger villaavslutning och jag är faktiskt inte helt säker på hur det är ens i den lyckliga staden Nykarleby.

 6. Nisse skriver:

  Här i söder är det bara hästar eller människor som drar kärror. Traktorer och bilar drar släpvagnar och skogsvagnar.

  Och vi har varken villaavslutning eller venezianska afton. Någon gång kan det dock brinna forneldar …

 7. Nisse skriver:

  Fast vi har förstår motorkärror (=motorcykelar) …

 8. Mats skriver:

  Hos oss finns forneldar bara i ”Slumrande toner”. 🙂