31 augusti, 2010 av Sonja

Sådden avklarad

Jag skrev för några veckor sedan om hur vi avslutar en vall med bekämpning.
Bekämpningsmedlet ska ha en viss tid på sig för att hinna verka. Då gräset vissnade bort, körde Antte med tallriksharven (en likadan som Mats har) över åkern, för att bryta upp rötterna på gräset. Dagen därpå plöjdes åker.
Efter plöjandet var det dags att bereda såbädden med hjälp av vanlig harvning. Före det var färdigt att så, vältades åkern. Vältningen gjordes för att lite packa ihop marken, så att de små vallfröna lättare kommer åt fukten.
Efter vältandet var det bara att så, vilket sköttes av Åke. Fröblandningen bestod av timotej, ängsvingel, rajsvingel och rödklöver.
Det kom en regnskur igår, just före åkern skulle vältas en andra gång så den slutliga vältningen är tillsvidare ännu ogjord.

Etiketter:

2 svar till “Sådden avklarad“

  1. Daniel skriver:

    Sår ni med ”Underhaugen” eller vad det var för märke på maskinen ni kompletterings-sådde med i våras? Hinner rödklövern gro som höstsådd?

  2. Sonja skriver:

    Jo, nog sår vi med den. Hur bra rödklövern gror beror naturligtvis på hösten, men hittills har det nog lyckats riktigt bra. Nu kom det lite regn på sådden och idag har det dessutom varit rätt så varmt.Så än så länge ser det bra ut. 🙂