31 augusti, 2010 av Nisse

Första frostnatten

Förra natten hade vi vår första frost. Det var -1,4 grader klockan sex på morgonen – vanligen är det ännu ett par grader kallare vid växthuset. Väderprognosen hade inte alls hotat med frost men vi har vårt eget mikroklimat här i Hindersby.

Så nu är det slut med trädgården för den här sommaren och potatisblasten for illa. Det var harm för potatisen hade gärna fått växa litet ännu. Det är ganska ofta som vi har en enda frostnatt i augusti och så är det varmt igen. Men hösten kommer obarmhärtigt i alla fall.

Vetet har redan torkat ned till under 15 % så nu blåser jag på det enbart på eftermiddagarna då luftens fukthalt går ned under 60 %. I dag blev det bara ett par timmar. Det nya mätsystemet är faktiskt fint – jag ser precis när säden torkar och när det är dags att stänga fläktarna. Förr gick jag enbart efter luftfuktighetsmätarna och körde då onödigt mycket med fläktarna. Ungefär klockan sex torkade inte mera säden så jag stängde av fastän luftfukten var under 60 % ännu. En fördel med frostnatten var att en stor del av luftens fuktighet föll ur som dagg och därför har luften varit väldigt torr nu på dagen då temperaturen steg.

Mätsystemet är så känsligt att man kan se på kurvorna att torkningen blev sämre genast då solen gick i moln. Det måste absolut byggas ut till den nya torken också.

Skördearbetet och torkningen var ovanligt lätta i år – men så kom det heller ingen skörd att tala om. I går sprutade jag glyfosat på kvickroten och det var riktigt fint väder – vindstilla och varmt men inte för varmt. Nu borde sprutningen verkligen ha lyckats. Förra hösten misslyckades den ganska grundligt på grund av väta och kyla.

Nu måste jag vänta en månad innan jag börja köra på åkrarna med tallriksharven men det är ju ännu bara augusti. Det blir tid att bygga på torkarna och börja bygga det nya flislagret. I dag beställde jag från Gotland en riktigt intelligent sprinkler för flismatningen som skall hindra bakeld. Den har fyra givare och en liten datamaskin som styr sprinklern. Den börjar inte spruta stora mängder vatten utan först bara litet så elden inte slocknar.

Etiketter: ,

2 svar till “Första frostnatten“

  1. Thomas skriver:

    Förstår vad du menar, men sista meningen är lite roande. Sprinklern är visst i försiktigaste laget 🙂

  2. Nisse skriver:

    Jag berättade inte att den är placerad inne i matningsröret för skruven – inte i lagret. Röret har en diameter på 12 cm och det behövs inte mycket vatten för att hindra bakeld. Men man vill inte att elden skall slockna i pannan så det är känsligt med hur mycket vatten man använder.

    I lagret skall jag sätta en vanlig sprinkler men det måste vara ett torrt system eftersom vattnet annars fryser på vintern så jag måste ha öppningventilen inne i pannrummet.

    Vid bakeld i en flisanläggning börjar det ju inte brinna utan bara glöda. I alla fall är det ett elände att tömma lagret på rykande flis – i värsta fall tio kubikmeter … Så jag satsar en hel del på att det aldrig skall bli bakeld.