1 september, 2010 av Mats

Så går en dag ifrån vår tid

Vissa dagar hänför sig mer till rubriken service och underhåll och denna dag har definitivt varit en sån dag.

Ursprungsplanen var att sprida urin på hemåkern. Jag hade testkört pumpen igår, fixat fram slangar, smörjt urintunnan och kollat att allt fungerade och det borde vara bara att sparka igång. Första tunnan gick hur bra som helst, men när andra var halvfull stannade pumpen och det luktade misstänkt bränt. Jajamän, elmotorn hade brunnit. I och för sig är det inget att gråta över, den har snurrat åtskilliga år längre än förväntat så egentligen var dess frånfälle inte nån överraskning. Ett litet problem var dock att pumpen står monterad inne i själva brunnen och måste lyftas ut för att man skall komma åt att skruva loss motorn. I ärlighetens namn går det att ta loss motorn inne i brunnen också, men det är inte direkt tillrådligt. Det bildas stora mängder ammoniak i urinbrunnar och det är åtskilliga jordbrukare som strukit med när de svimmat av inne i brunnen.

Med traktor, frontlastare och lite list fick vi ut pumpen och lossade motorn. Motorn är fäst vid pumpaxeln med en koppling och den vill jag gärna behålla eftersom den är skräddarsydd för pumpaxeln. Kopplingen visade sig sitta som i sten och det tog nästan en timme värmande och hamrande innan den lossnade. Då var det äntligen läge att slänga motorn i bakluckan och åka in till stan för att fixa en ny. Ny motor fanns i hyllan (hurraa!) och 30 minuter senare var jag hemma igen och började montera den. Visst katten skall det köras urin ännu idag, trots lite motgångar.

Men nej. Min gamla koppling ville absolut inte passa på den nya motorn. Skjutmåttet kunde upplysa om att det här inte var nån större överraskning, axeln på motorn var 28 mm i diameter och hålet i kopplingen var 26. 2 mm är inte hela världen, men tillräckligt för att det inte skall passa.

Ny tur in till stan, denna gång till en metallfirma som borde kunna svarva upp hålet i kopplingen. Ägaren gav ett synnerligen förtroendeingivande intryck och verkade veta vad han sysslade med. Dessutom var högen med metallspånor kring svarven nästan meterhög och det känns som en merit ur min synvinkel. Han verkar ha svarvat förr. Kopplingen borde vara klar i morgon.

Det var den dagen. På 6 h har jag lyckats köra ut en tunna urin. Fast med tanke på hur lite jag fått uträttat idag har jag ändå gjort en hel del. 🙂

9 svar till “Så går en dag ifrån vår tid“

 1. Kalle skriver:

  Påminner mig lite om den dagen då jag fick en böteslapp och bucklade tre fordon. I fyra skilda händelser!

 2. Mats skriver:

  Jag gissar att känslan är lite liknande. Men på plussidan skall noteras att den där killen med svarven var en ny bekantskap som kan komma till nytta vid andra tillfällen, så inte ens den här dagen har varit helt bortkastad.

  Tre bucklor i tre skilda incidenter?!

 3. Thomas skriver:

  Då jag hade djur råkade jag rätt så ofta ut för dagar som Mats, speciellt i anslutning till gödselhanteringen. Dagen gick, mycket arbete, i princip många saker gjorda, men ändå kunde man på kvällen konstatera att ingenting var färdigare än det var på morgonen då man började.

  Reflekterade över samma sak som Mats angående Kalles kommentar. Tre bucklor i tre incidenter på samma dag? ”Jo, tack, bara bra” då frugan frågar hur dagen har varit…

 4. Mats skriver:

  Det finns mycket som kan krångla. Och då har vi inte ens nuddat vid temat utgödslingsanordningar. 🙂

 5. Sonja skriver:

  Jo, och när utgödslingen börjar krångla så har jag märkt att man på ljudnivån( och mängden svordomar )hos reparatören ganska enkelt märker hur allvarligt problemet är. 😉

 6. Mats skriver:

  En avbytare i grannkommunen Kronoby menade att alla utgödslingar krånglar. När de är nya krånglar de för att alla delar inte är innötta, när de är gamla för att alla delar är utnötta och tiden däremellan då allt fungerar är ungefär två veckor. 🙂

 7. Kalle skriver:

  Jo, det var den eländiga dagen 11 oktober 1992 då det kom en meter snö från ingenstans. Böter för att jag körde utan belysning, på morgonen backade jag på en personbil, på eftermiddagen knycklade jag en annan vid snöröjning och på kvällen körde jag fast en buss i en driva så det blev skador undertill. DET var en dålig dag!

 8. Stefan skriver:

  Är det månne den legendariske Ahlvik som svarvar åt dig?

 9. Mats skriver:

  Japp, the one and only. 🙂