4 september, 2010 av Sonja

Kofotografering

Då jag satt och tittade på fotografier, kom jag på bilder från i fjol somras. Då hade vi en kofotograf hos oss och fotograferade 5 av våra kor.Fotona kommer dels till eget bruk, dels till avelsbolagets användning. Meningen med dessa fotografier är att visa hurudana avkommor en viss tjur lämnar.

Här fotograferas Udessa af Kabböle. Udessas far är den svenska Peterslund, han är en mycket känd och använd tjur i Finland. En del är missnöjda med hurudana avkommor han lämnar efter sig, men för oss har han fungerat bra. Som ni ser på bilderna är det mycket förberedande arbete man gör för att få några bra bilder. Korna ska tvättas, de ska klippas och en del får lössvans. Dessutom ska man lämna mjölk i juvret då man mjölkar dem, så att formen på juvret kommer fram. Hur kon står är också av betydelse, då man ska ha fram de bästa sidorna.

För att uppnå bästa möjliga resultat på bilden, så finslipas den ännu på datorn. Då kan man t.ex. räta på rygglinjen och ev. horn “suddas” bort.
Så en hel del jobb och till en del lite fantasi ligger alltså bakom dessa fotografier. Fina minnen från dessa kor får man i alla fall. 🙂

Udessa fotograferasUdessa fotograferasUdessa fotograferas SlutresultatSlutresultat, utan horn

2 svar till “Kofotografering“

  1. Mats skriver:

    Huippumalli haussa goes Heisala. 🙂

  2. Sonja skriver:

    And she´s still int the running of becomming Heisalas next Top Model, i alla fall enligt mig 😉