Veckans saldo

Sedan onsdagen har vi fått 6 nya invånare i ladugården. Som jag skrev tidigare, fick vi först Harald på onsdag morgonen och Henriikka på dagen. Båda korna kalvade några dagar för tidigt. Siri tyckte att hon skulle följa deras exempler och kalvade natten till torsdagen. När vi gick ner på torsdags morgonen, låg där en lite Hiri i boxen.

På torsdagen höll alla tätt, men på fredag kvällen kom det två. Värna och kvigan Anda fick en ko resp. tjur; Härna och Holland. Anda behövde lite draghjälp, medan Värna fixade det själv.

Då vi började kvällspasset ikväll, konstaterade Antte att det vore klokast att sätta kvigan Ava (som för övrigt är Värnas första kalv) i kalvningsboxen. Hon hade lämnat sig till sist då han tog in korna från betet och dessutom höll hon svansen lite upplyft då hon gick. Dessa brukar vara ganska tydliga täcken på att kalvningen närmar sig. Vi hann dock inte mjölka färdigt, före hon hade kalvat. Då de sista korna var på väg in till mjölkstationen, sa Antte att jag skulle komma och se; där låg en liten, men långbent Heppu.

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

En kommentar till “Veckans saldo”

Kommentarer är stängda.