13 september, 2010 av Mats

Urea iacta est

Idag fortsatte urinspridningen. Nu, med ny pump, går det betydligt bättre än förra försöket. Det är rätt bra att spridningen fungerar som den skall, för den urin som skall ytspridas skall vara utkörd före onsdag. Enligt miljölagstiftningen får man ytgödsla vallar endast fram till 15.9, sen är det stop. Man får sprida alla former av stallgödsel ända till 15.10, men då skall den myllas ner. Den varma hösten är kanon för urinspridningen, eftersom gräset fortfarande växer lite tar det upp en del av kvävet direkt och det minskar förlusterna.

Mina urinbrunnar är dimensionerade för mjölkproduktion men eftersom dikorna producerar mindre urin räcker brunnarna rätt bra till. Jag skall försöka få dem som ordentligt tömda som möjligt, men det är inte hela världen fast det skulle vara lite kvar i dem när vi passerar 15.9, vinterns ”produktion” ryms nog ändå dit.

2 svar till “Urea iacta est“

  1. E. skriver:

    Inga planer på att anlägga kraftverk: http://dsc.discovery.com/news/2009/07/08/urine-power.html ? 🙂

    (Hur bra urinen – eller det som blir kvar – fungera som gödsel efteråt vet jag inte).

  2. Mats skriver:

    Inga konkreta planer, men tanken är ju inte så pissig. 🙂