Inspektörer på besök

Idag hade vi besök av två inspektörer från ELY( NTM)-centralen, alltså före detta TE-centralen. Inspektörerna, även kallade för EU-granskare, kollade att vi hade allt i ordning i ladugården, vilket vi också hade. 🙂

De gick igenom att varje djur hade båda öronmärkena, att alla djur var rätt anmälda(utmönstrade och födelser), att vi hade alla försäljningskvitton på förmedlingskalvar o slaktdjur och diverse andra “pappersuppgifter”.

Som sagt, allt var i sin ordning så inga sanktioner! För övrigt var det här den 4 övervakningen jag har varit med om; två arealövervakningar hemma (+ 1 korsgranskning) och en här på Heisala i fjol.

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!