18 oktober, 2010 av Kalle

Bortskämda jäkla ungar!

Året är 1972 och det är höst. En blivande bonde, 8 år gammal står i gryningen och väntar på skolbussen. Plötsligt uppenbarar sig en märklig figur i mörkret. Figuren ser ut som en korsning mellan den klassiska grå julbocken, och en björn som går på bakbenen. 8-åringen blir nästan skrämd av den märkliga varelsen i mörkret. Det visar sig dock vara ogrundad skrämsel, figuren är farbror Selvid som är på väg att utföra ett dagsverke med plogen. Eftersom arbetsvektyget är en David Browntraktor utan hytt så är han tvungen att vara välklädd, med bla en gammal fårskinnspäls längst utanpå. Därav den björnaktiga skepnaden.

Detta minne landade i mitt huvud tidigare i kväll, då även jag hölls med plöjningen. Knappt 40 år senare är spelreglerna lite annorlunda.

Ute är det höststorm och ett snett kallt höstregn, men inne i Valtrahytten är det varmt. Min klädsel denna mörka höstplöjningskväll är arbetsbyxor, lågskor och t-skjorta. Trots den lätta klädseln blir jag flera gånger tvungen att minska på värmen, det blir för varmt i hytten.

Värmen är en sak, en annan är radion med Hasse Johansson som vevar dansbandsmusik i bakgrunden. I förgrunden pågår ett samtal via telefon med en annnan bondekollega som också plöjer i kväll. Vi har inget speciellt att prata om men sitter och slöpratar ändå. Jag har öronskydd med inbyggd Bluetoothfunktion vilket gör att samtalet förs lika obehindrat som om vi satt i samma rum. Det är i stunder som dessa som man inser att utveckling inte alltid är av ondo och att livet trots allt varit snällt mot mig. För jag kan försäkra Er att mysfaktorn är hög inne i traktorvärmen när stormen tar sats över Yttermarkslätten och slår sig trött mot traktorns fönster.

Det är bara en liten sak som stör mig. Arbetsbelysningen. Skulle man inte behöva xenonljus i alla fall………….Bortskämda jäkla ungar!

2 svar till “Bortskämda jäkla ungar!“

  1. chauffören skriver:

    xenon kan starkt rekomenderas. Har monterat på lastbilen nu i höst och konstaterat varför man ej fått detta gjort förr (troligtvis priset,240 eu pengar / st) men kan lungt konstatera att dom definitivt var värt priset. Spelar ingen roll om dom e smutsiga eller ej,lyser lika bra fördet 🙂

  2. martin skriver:

    låter fint 🙂