18 oktober, 2010 av Sonja

Sårvård

En av våra kor, Tova, har fått ett sår på sitt ben. Det är högst antagligen frågan om ett skavsår, som dom ibland kan få på hasen. Såret har hon nog haft en tid redan, men plötsligt började hon ömma för bakbenet och det svällde upp. I samma veva började det komma ut var från såret. Det ser ju rent utsagt asigt ut då det kommer var, men i själva verket är det bara bra att det kommer ut. På så sätt ”rengörs” såret. För att dämpa svullnaden smörjades benet med liniment, sådant som värmer varvat med sådant som kyler. Dessutom putsade vi såret så gott man kan, både utanpå och genom att spruta in desinficeringsmedel. Veterinären tyckte att vi ska fortsätta med det och tillika följa med hur det blir.
På så sätt började såret läka och svullnaden sätta sig. Men förra veckan svällde det upp igen och vår veterinär rekommenderade en penicillinkur för att minimera risken för eventuell blodförgiftning som kan uppstå från varande sår. Nu har Tova fått medicin i 5 dagar och det verkar ha hjälpt. Svullnaden har lagt sig, såret varar inte längre och hon har slutat halta.

3 svar till “Sårvård“

  1. cowboy skriver:

    Var det som en böld från början?

  2. Sonja skriver:

    Nä, det var nog bara ett litet sår med en skorv på.

  3. cowboy skriver:

    Okej, de kan få typ böld oxå och de luktar verkligen illa när det är moget och går sönder.. Vår veterinär sade att man skall inte söndra bölden innan den är mogen och går själv sönder.