Projekt: maskinhall

Efter vårens byggprojekt, är det nu dags för ett modell större projekt; ny maskinhall.
För tillfället får vi nog så gott som alla maskiner under tak till vinter, men det är alltid en hel del funderande och placerande före det lyckas. Därför byggs det nu en ny maskinhall, som blir så bred och hög att maskinerna lätt ryms in dit. Lite behändigare blir det också, då vi sen kommer att få en stor del av maskinerna under samma tak.

Utseendemässigt blir det ingen sevärdhet, utan en helt vanlig pulpethall. Om den blir färdig ännu i höst återstår att se, men ganska bråttom kan det nog bli. Tills vidare har det bara gjorts lite markbearbetning för att ta reda på vad som döljer sig under ytan.
På ytan har träd fällts och en hel del rötter och stubbar brutits upp.

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

8 reaktioner till “Projekt: maskinhall”

 1. hej. roligt att följa med din blogg.i somras for jag om din gård ,när jag var på länck. hälsningar från Österbotten.

 2. Vi fick just taket på vår nya maskinhall, känns nog bra att ha kommit så långt. Lycka till med ert bygge, hoppas allt löper som det ska!

 3. Hur kan man få lov att bygga så nära vattnet ?
  Här i trakten får inte ens en bastu synnas från sjön / havet.

 4. det uppfyller byggnadsordningens krav på avstånd från havet. där finns ju redan byggnader från tidigare o de flesta av våra byggnader syns defacto från havet.

 5. Välj gärna en konstruktion med I-balkar som pelare. Jag har byggt med fackverkskonstruktion också men den stör mer än man kunde tro. Dessutom är jag misstänksam mot ihåliga konstruktioner. Vad händer om det kommer in kondens och de börjar rosta ?

  I den nya torken valde jag I-balkar och den konstruktionen är jag nöjd med.

 6. Frågar du mej ?

  I-balkarna är fastskruvade i bultkorgar som är ingjutna i cementpelare 40×40 cm. Själva I-balkarna är 12×18 cm.

Kommentarer är stängda.