Att glädja sig åt lite…

1805!

Jag blundar och tittar igen. Det står fortfarande 1805 på mätaren. Jag ser förmodligen lite dum ut för antagligen är ögonbrynen ovanför hjässan i pur förvåning. Det magiska talet 1805 står på mätartavlan i Bränsletjänsts tankbil som just tankat brännolja i torken. Inte nog med att det är den minsta volym olja som någonsin gått åt i torken under en säsong, det är det med en ofattbar marginal. Normalförbrukning skall vara ungefär dryga 3000 liter och bottenrekordet uppåt härrör sig från 2004 när torkstackaren sörplade i sig över 5000 liter.

Eftersom vi är två om torken så blir den totala arealen ungefär 55 ha, och den varierar inte mycket från år till år. Däremot kan ju grödorna variera och även den tröskade mängden men ändå är nog mägden uppbrunnen olja en mycket bra faktor för att konstatera om ett odlingsår varit framgångsrikt eller inte. Dessutom är den mesta säden redan såld och det mesta av den har fått pristillägg för god torrhet, vilket betyder att det hade varit möjligt att sniktorka bort kanske 200 liter till.

Sedan blev det inte sämre av att farmartanken, därifrån maskinerna tankas, den drog “bara” 1900 liter. Detta att jämföra med ca 2700 liter som var förbukningen på den tiden man inte tänkte, utan bara körde. Alltså en inbesparing på 800 liter bara för att antalet överkörningar planeras och minimeras, samt att maskinerna blivit större och endel plöjande är ersatt av tallriksharvning.

År 2010 får gärna gå i repris.

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

2 reaktioner till “Att glädja sig åt lite…”

  1. Grattis Kalle!
    Det var mycket trevlig att höra. Annars följs ju inte höga intäkter och låga kostnader åt så ofta.
    Normalt sett brukar det vara mer att när det regnar manna så har den fattige ingen sked som gäller.

    Lycka till önskar Leif från andra sidan havet.

Kommentarer är stängda.