Lådor efterlyses

Det är inte alltid man sysslar med världsomspännande saker i jordbruket – just nu är jag bara på jakt efter lådor. Att det skall vara så omöjligt att hitta hyfsade förvaringslådor då alla butiker är fullproppade med allt möjligt. I dag tog jag ett varv runt butikerna utmed Ring III och resultatet var magert. Den bästa lådan är fortfarande den som farsan spikade ihop av fyra brädstumpar och en bottenskiva.

Den är förstås specialgjort hantverk och alltså väldigt värdefull. Det är bara att ta en bunt mjölburkar och skära av dem på ca. 7-10 cm höjd (lika höga som bräderna är breda) och mäta hur stor lådan skall vara så burkarna passar precis i lådan. Det bästa är att man kan ta bort dem en och en då de behövs.

Mest har jag skruvar i sådana lådor (ett tiotal). Då får man massor av olika sorter att rymmas på ett litet utrymme. Visst finns det “plockbackar” och “sortimentslådor” men alla har sina svagheter och de jag nån gång köpt har blivit utkonkurrerade av de “heimlaga” (hemmagjorda) lådorna.

Hela problemet började förstås på grund av städandet. Under sommaren har det samlats stora mängder skruvar och verktyg som nu måste få en plats. Det är hemskt hur antalet olika skuvar ökar. Förr hade man infällda huvuden och kullriga huvuden och lite olika dimensioner. Nu finns det krysshuvud (av två olika sorter !) och Torx-huvud och fler är på kommande …

Man drunknar snart i olika sorters material – inte bara skruvar. Sedan skall det förstås vara specialverktyg för alla sorterna. Verktygen har jag förskt sätta upp på tavlor på väggarna men snart tar väggarna slut och vad gör jag då ? Det har inte varit så bra att sätta verktygen i hyllor – möjligen specialverktyg som behövs sällan. Och med tydliga etiketter. Annars går det mera tid åt att söka än att göra nånting.

Det absolut sämsta (som man aldrig skall förfalla till) är att förvara nånting i plastpåsar. Det är ekvivalent med att kasta bort för då hittar man aldrig sakerna. Vad det beror på vet jag inte men även om plastkassen hänger framför näsan så hittar man den inte.

Nu måste jag i alla fall hitta litet större burkar än mjölkburkarna som nog är bra för små skruvar men inte för 20 cm långa M20 (20 mm tjocka) skruvar. Där behövs större och starkare lådor. Jag har räknat ut att jag behöver ungefär trehundra (till – förutom de jag har). Så det blir väl att surfa på nätet tills man hittar rätta sorten (kakaoburkar är för svaga – det har jag prövat :-).

Det är väl huvudsakligen en bra lagerkarl som saknas …

material    verktyg   och mer verktyg

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

8 reaktioner till “Lådor efterlyses”

 1. Fyrkantiga plastdunkar (typ bekämpningsmedel, smörjolja och tvättmedel) är rätt bra, speciellt om man skär upp dem längs sidan så man får ha handtaget kvar.

 2. Jovisst använder jag dem också (även om plasten tycks bli tunnare och sladdrigare för varje år …). Men nu behöver jag något däremellan (för bultar ock skruvar av litet större slag). Euro bin 3 som är 145×240 mm skulle vara möjlig men utförandet på de backar jag sett har varit uselt. Det är de små, små detaljerna som gör det …

 3. Hjälper det att skära mjölkpaketen på längden? Fast då måste du ju spika nya trälådor också…. 🙂

 4. Jag har försökt med det men de håller inte ihop i övre ändan – bottnen är nog stark.

 5. Du får kolla med närmaste mjölkbonde, de brukar ha tomma tvättmedeldunkar i överflöd. 😛

 6. Vi har också brist på mjölkbönder här numera :-).

  Men jag hittade på nätet lämpliga lådor 12×33 cm som kan delas i tre fack för mindre än 90 cent per låda.

  Problemet är att minsta förpackningen är på tusen lådor … Nån som behöver 900 lådor ?

 7. För litet större prylar gillar jag skarpt den sortens avlånga lastlådor som glasskioskerna får sin glass i, dom är rätt stabila i materialet(också i minusgrader…), har rundade hörn, funkar fint både med och utan lock samt är givetvis gratis, dom i kioskerna brukar bara vara glada om man tar hand om tomlådorna.

Kommentarer är stängda.