14 november, 2010 av Nisse

Byggplanering

Vi tycks vara inne i planeringsfasen nu. Jag har hittat ledningen till ”tyyttån” (signalhornet) på Ducaton och skruvat fast kylaren. Lamporna skall ännu kontrolleras men sedan blir det (i morgon ?) att beställa besiktning så fort som möjligt för jag måste åka efter skivor och stenull för flislagret. Men först måste jag planera hur jag skall bygga väggarna och exakt hur mycket material jag behöver.

Det är inte så enkelt för väggarna måste uppfylla brandklass EI60. Nåja, måste kanske inte men det är bättre om de uppfyller den för då blir lagret en skild brandcell (Kalle får rätta mej om jag har fel …). Så jag har surfat på nätet och laddat ned och lusläst allting om konstruktioner som uppfyller dessa krav – både i Sverige och Finland. Sedan är det ju inget bostadshus utan väggarna bör tåla litet mekanisk påverkan också. Gipsskivor är jag inte så förtjust i på grund av dålig hållbarhet så jag tittar på OSB-skivor – eller ”strimleskivor” som de kallades i Sverige. Det är spånskivor men med riktigt stora ”spånor”. Fibercementskivor är bra men svindyra och jäkliga att bearbeta – jag har sådana i pannrummet.

Det är roligt att följa med diskussionerna på olika byggforum. Ibland slåss folk så stickorna yr – men man lär sej mycket för där finns också väldigt bra experter. Och som vanligt så är de ”dumma” frågorna oftast de allra knepigaste.

Nu är BricsCAD-programmet för ritningar i användning igen. Jag ritar in varenda skiva och då märker man snabbt vilka tankefel man har gjort. Nån påstod att människan skiljer sej från djuren därför att hon bygger sitt bo i huvudet först. Det anser jag inte vara så väldigt smart för jag bygger en hel del underligheter i huvudet som märks först på ritbrädet (alltså datamaskinen).

Sedan då paketbilen är besiktigad så blir det att köra till Lahtis till Byggmax. Jag blev bekant med firman i Sverige då vi byggde bastu där och nu finns de i Finland  – också i Vasa och Åbo. Det är intressant att rikssvenska firmor slagit igenom ganska grundligt här – från IKEA till Biltema och nu Byggmax. Finländarna får snart börja skärpa sej och nätet har stor betydelse. De inhemska firmor som klarat sej bäst är just de som har fullständigt varusortiment på nätet som Motonet och IKH (Isojoen konehalli). Härifrån kör man inte hundra kilometer bara för att se om nånting råkar finnas i en butik. Och att sitta i telefon är inte min melodi – speciellt som jag planerar på nätterna för det mesta.

Etiketter:

4 svar till “Byggplanering“

 1. Erik skriver:

  Problemet med dem som har allt på nätet att de sällan har allt i butiken (t.ex. Biltema). Så åkte man dit i onödan ändå.

 2. Nisse skriver:

  Det är dåliga butiker – jag har för det mesta hittat allting. Men om jag behöver större mängder så kan det vara knepigt. Det kan förstås hända att H:forsregionen är bättre i det här hänseendet.

  Om de fortsätter att ha tomma hyllor så blir det problem för man åker till den butik som man vet har varorna man behöver. Vissa butiker har lagersituationen på nätet så man precis ser om det finns eller inte och så skall det vara !

 3. Kalle skriver:

  Har OBS skivorna samma brandklass som gips, dvs E15

 4. Nisse skriver:

  Nej, de motsvarar trä. Det diskuteras väldeliga om det går att byta gipsskivor mot OSB därför att gipsen är så skör. En typ i Sverige menade att en vägg med OSB-skivor har samma brandmotstånd som en vägg med gipsskivor. Skillnaden är bara i ytans antändbarhet.

  Trä är ju bra ut brandsynvinkel eftersom det brinner konstant (var det nu 1 mm per minut) så det är bara att öka på tjockleken för att få större brandmotstånd. Gips har en yta av papper som brinner bort snabbt och sedan avdunstar kristallvattnet i gipsen och den smulas och faller sönder.

  Ytans antändbarhet är inte SÅ viktig – plåt är ju urusel om det inte finns isolering bakom.

  En EI60 vägg kan vara träregler c/c 600 mm med 12 mm spånskivor på bägge sidor (eller OSB-skivor) med 100 mm isolering av stenull. Eller träregler 50×50 mm c/c 600 mm med 36 mm spånskivor på bägge sidor (kan bestå av 3×12 mm skivor).
  (detta enligt Byggelits nätsida)

  Så trä är OK om det är tjockt …

  Nu är det ju inte skivans brandklass som är viktig utan hela väggens !