Jag har en plan…

November. Is. Mörkt.

Vad gör man då. Jo man håller till inomhus och drömmer sig bort. Jag sitter och tittar i kataloger och längtar. Dom här katalogerna står det dock inte Tjäreborg på och dom innehåller inte bilder av palmer och sandständer. Till södern har jag aldrig varit och längtar inte dit heller. Mina kataloger står det tex Gödslings- eller Odlingsguide 2011 på och dom är bra mycket intressantare.

November är den perfekta månaden för odlingsplaner. Dels behöver man balansera intäkter och utgifter inför årsskiftet, och dels är sgs alla förnödenheter som billigast just nu. Vet man redan nu vad man skall odla nästa år så kan man spara en hel del pengar.

Problemet är att det vet jag inte. Ryps kan jag inte odla nästa säsong pga sjukdomstrycket. Korn vill jag inte odla, pga tveksam lönsamhet. Havren har varit bra i år men inget säger att den blir lika bra nästa år. Däremot är havren en bra växt för att den bryter sjukdomstrycket både för ryps och vete. Vete kan (eller bör) inte odlas för ofta på samma skifte och det betyder inte mer än två år i rad. Jag vet inte hur det blir med olika trädesstöd i nästa år, men en gröngödslingsvall med klöver vore inte helt fel.

När man stoppar in ovanstående variabler i ekvationerna blir svängrummet ganska snävt. Rypsen faller bort, vete kan bara odlas på tre bassiften och havre kan man inte lägga där det finns ett flyghavreregister.

Detta sitter jag alltså och bollar med i kväll, något resultat och någon plan har jag inte ännu. Vetet är placerat och lite havre är placerad, en åker på 10,5 ha vet jag inte alls vad jag skall göra med, flyghavre finns där och jag har odlat vete två år i rad så det är huvudet i väggen med den. Att gröngödsla 1/3 av hemmanet låter också lite magstarkt. Alltså Status Quo.

I år tänker jag inte köpa något veteutsäde. Jag har eget Zebra (favoritsorten) så det räcker. Havre blir jag dock tvungen att köpa och där skall jag prova någon ny sort. Har haft Belinda, men får ingen hl vikt på den. Har nån några tips?

Yara har f.ö  två nya intressanta  bladgödselsorter för nytt år, Mantrac som är en Mangangödsel och Thiotrac som innehåller kväve och svavel. Thiotrac fanns som försök i fjol och jag provade det då med ypperligt resultat i ryps. Eftersom jag har manganbrist över hela ledden så blir det att kånka hem några sådana burkar så småningom.

Andra kemikalier som kan beställas redan nu är flyghavremedel och min från i fjol nufunna vän, ArianeS som var en baddare mot tistlarna.

Eftersom jag tror att jag har en hamster någonstans i släkten så har jag ett behov av att samla lager. Jag har växtskyddsmedel i lager så att jag skulle klara nästa år, men kommer i alla fall att köpa åtminstone en del för att kunna lägga i lager till året därpå. Därav hamsterteorin. Det handlar dels om att ha en buffret om något oförutsett skulle hända, tex ekonomiskt, men också att det har visat sig att helt plötsligt blir det brist på tex insekticider, och då är det tryggt att ha dom i hyllan.

Vad gäller planeringen så är datorn en verklig vän i viken. Utan den skulle det gå år mycket papper och bläck för det är en hel del som skall räknas. I mina planer tar jag med bla kväve- och fosforbalanser (obligatoriskt) men också sådant som bränsleförbrukning och maskinslitage. Det enda som jag ger svansen i att räkna är arbetstimmarna, skulle man räkna dom så skulle det bara vara ett arbetsmoment kvar, och det är att sätta in annonsen “Gård till salu” i lokalpressen.

Och det har jag inga planer på.

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

7 reaktioner till “Jag har en plan…”

 1. Ifall du har problem med Manganbrist så rekommenderar jag Norotec Mangan som marknadsförs av Söderby Entreprenad (http://www.soderbyentreprenad.fi/). Jag har haft stora problem med manganbrist. Senaste sommar använde jag detta preparat och det var helt fenomenalt. Jag har dock inte prövat några andra sorter så jag har inget att jämföra med men jag kommer att använda detta också inkommande sommar.

  P.S. Jag har ingen provision för att marknadsföra detta 🙂

 2. Ja Charles Ingvar Jönsson (Sickan i Jönssonsligan) hade oxå alltid en plan. För honom gick det inte så bra i slutändan. Bättre lycka önskar jag dej.

 3. Fiia eller Peppi havre.
  Går bra att odla fast men har flyghavre. Lite extra jobb bara 😉

 4. Nä, EU-Odlingsguiden finns inte ännu, det jag åsyftade var Keskos odlingsguide som kom häromveckan

 5. Angående dina gröngödslingsfunderingar

  Det du skall ta i beaktande om du planerar att så gröngödslingsvall är att om du använder dig av blandningar med gräs t.ex. timotej + rödklöver, som är väldigt vanligt så bryter du inte livscyklarna för flera skadegörare. Detta eftersom gräs är nära besläktat med stråsäd. Jag skulle rekommendera att du isf testar en ren gröngödslingsvall. Du kan då välja att så rent klöver eller möjligen lucern i ett tvåårigt system. Intressanta ettåriga gröngödslingsvallar kunde vara vicker eller lupin. Bäst ekonomi får du om du redan i ett tidigt skede dvs året innan planerar kommande års gröngödslingsvall och sår in den i skyddssäd. Negativt med insådd är att då begränsas valet av sorter du kan välja. Möjligen en ren rödklövervall i insådd kunde vara lämpligast rent ekonomiskt men också ur skötselsynpunkt och växtföljdssynpunkt. Det som är positivt med en gröngödslingsvall är att du lätt kan bekämpa flyghavre genom avslagning men du har också effekt mot kvickrot och tistlar. Positivt också är att du får rejält med kväve för kommande gröda. På en ensidig spannmålsgård (fast man har rybs) om du inte sprider stallgödsel får du räkna med att du nog får en mycket friskare jord och bättre skördenivå på lite längre sikt om du tar med gröngödslingsvall i växtföljden.

Kommentarer är stängda.