Tomten jobbar ikväll

Ikväll firar vi lillajul och då har gårdstomten en alldeles speciell uppgift. Jag vet inte hur utbredd traditionen är, men åtminstone i mina hemknutar har tomten för vana att slänga in ett eller två paket till barnen i huset. Detta gör han utan att synas, men dock höras. Han bullrar i farstun och försvinner samma väg han kom. Kvar i farstun ligger bara några paket till barnens förtjusning.

Lovisa har väntat hela dan på lillajulstomten och jag har nog på känn att han kommer förbi på sin rond från stallet till nötset.

God lillajul, alla bloggläsare

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

3 reaktioner till “Tomten jobbar ikväll”

  1. Vår tomte har samma vanor, knackar på dörren och försvinner sen. Grannarnas tomte har en benägenhet att komma in som hastigast, men han stannar inte alls lika länge som den riktiga julbocken på julafton. Jag tror att deras tomte lagt sej till med lite moderniteter, traditionen bjuder nog att lillajultomten skall hålla sig dold.

    Trevlig första advent till er också. 🙂

  2. (Det var lillajultomten från Östensö som skrev ovanstående anonyma kommentar. Som sagt, lilljultomten skall hålla sig lite i det fördolda… 😉 )

  3. Då jag var liten så fungerade det precis som Kalle beskriver. Fast hos oss började Lillajulsbocken bli alltmer glömsk med åren …

Kommentarer är stängda.