27 november, 2010 av Kalle

Tomten jobbar ikväll

Ikväll firar vi lillajul och då har gårdstomten en alldeles speciell uppgift. Jag vet inte hur utbredd traditionen är, men åtminstone i mina hemknutar har tomten för vana att slänga in ett eller två paket till barnen i huset. Detta gör han utan att synas, men dock höras. Han bullrar i farstun och försvinner samma väg han kom. Kvar i farstun ligger bara några paket till barnens förtjusning.

Lovisa har väntat hela dan på lillajulstomten och jag har nog på känn att han kommer förbi på sin rond från stallet till nötset.

God lillajul, alla bloggläsare

3 svar till “Tomten jobbar ikväll“

 1. Anonym skriver:

  Vår tomte har samma vanor, knackar på dörren och försvinner sen. Grannarnas tomte har en benägenhet att komma in som hastigast, men han stannar inte alls lika länge som den riktiga julbocken på julafton. Jag tror att deras tomte lagt sej till med lite moderniteter, traditionen bjuder nog att lillajultomten skall hålla sig dold.

  Trevlig första advent till er också. 🙂

 2. Mats skriver:

  (Det var lillajultomten från Östensö som skrev ovanstående anonyma kommentar. Som sagt, lilljultomten skall hålla sig lite i det fördolda… 😉 )

 3. Nisse skriver:

  Då jag var liten så fungerade det precis som Kalle beskriver. Fast hos oss började Lillajulsbocken bli alltmer glömsk med åren …