19 december, 2010 av Nisse

Lysmaskar

Man skulle tycka att det inte skulle finnas lysmaskar mitt i vintern men här ökar de tvärtom under den mörka tiden. Det är alltså vi som går med pannlampor med lysdioder och det ser lustigt ut – ungefär som stora lysmaskar.

Lysdioden (som kallas LED=Light Emitting Diode på engelska) är en fin uppfinning. Helt i motsats till de eländiga lysrörslamporna som borde förbjudas långt före glödlamporna. Pannlamporna är fantastiska med lysdioder för att batterierna håller så länge. Jag köpte faktiskt en pannlampa för över 50 år sedan men den användes inte många gånger eftersom den åt batterier som en galning.

Men lysdioder kan också användas till annat än pannlampor. I förrgår köpte jag ett par automatlampor med lysdioder (för batteridrift) och de fungerar faktiskt fint. Det är alltså sådana som tänds automatiskt då man kommer nära. Jag har länge haft automatlampor för 230 Volt och jag gillar dem skarpt. Då man kommer bärande nånting tungt och inte får en hand fri så är det riktigt trevligt att ljuset tänds automatiskt. Men jag har inte hittat lågspänningslampor som varit automatiska förrän nu.

Fördelen med lågspänningslampor är den enkla installationen. Man kan använda vanlig tunn telefontråd och behöver inte bry sej om säkerheten eftersom 5 V eller 12 V inte kan förorsaka någon skada. Och med lysdiodlampor så behöver man inte ens trådar utan kan använda laddningsbara ackur. Finessen med automatlampor är att de lyser bara då man rör sej i närheten och slocknar av sej själva. Så de drar väldigt litet ström.

På en bondgård finns det massor med mörka utrymmen där man har goda chanser att falla över någon maskin och slå sej fördärvad. Så det är en bra olycksfallsförsäkring att köpa en bunt automatlampor för 10 euro styck och placera ut på lämpliga ställen. De jag köpte kommer från Motonet och Clas Ohlson men det finns säkert på annat håll också.

Ett svar till “Lysmaskar“

  1. Nisse skriver:

    En uppmärksam läsare påpekar att det knappast är “lågspänningslampor” vilket är detsamma som nätspänningslampor (230 V) utan närmast KLENspänningslampor. Och så är det ju. Klenspänning definieras som högst 50 V växelspänning och 120 V likspänning.