22 december, 2010 av Mats

Tilläggsisolering

Väderprognosen hotar med -25 till julafton vilket innebär att vedklabbarna går åt ungefär i samma takt som man hinner slänga in dem i pannan. Som tur är ju marken täckt av gratis tilläggsisolering som bara är att använda.

Äldre hus har ofta en rejäl stenfot som gör att det finns ett öppet kryputrymme på uppemot en meter under golvet. Det är smart, eftersom det gör det praktiskt taget omöjligt för fukt att komma upp i golvet. Vintertid gör det förstås också att det är iskall luft under golvet, vilket inte är så trevligt. Lösningen är att skyffla snö mot stenfoten och på det sättet stänga av kryputrymmet. Det betyder på intet sätt att det direkt blir varmt under huset, men alltid hjälper det lite. Trots detta hör ullsockor till standardutrustningen hos oss vintertid, men värre problem kan man ha.

Fast tyvärr förstör det här skyfflandet gårdsplanen, åtminstone tillfälligt. Vi har ungefär 15 cm snö på marken, så redan vid första spadtaget blir gräsmattan synlig. Hoppas det hinner komma mer snö före julafton, så man slipper se grässtråna.

Etiketter: ,

Ett svar till “Tilläggsisolering“

  1. Nisse skriver:

    Haa, vi har inga problem med snöbrist här ! Tvärtom vet vi inte vad vi skall göra av eländet. Jag har redan skyfflat snö mot huset nästan upp till fönstren.

    Men ett problem med lös isolerande snö runt huset är att gnagarna trivs jättrebra under snön. Så vi har varit tvungna att på vissa ställen skyffla bort den lösa snön och trampa till resten för att hindra invasion. I vårt gamla hus från 1800-talet är stenfoten inte så tät att den hindrar gnagarna från att komma in. Lös snö är värst. De år då det varit blida och man trampar till den så är mössen utestängda.