Gott nytt år?

I år har jag faktiskt avgivit ETT nyårslöfte. Jag skall gå upp i vikt åtminstone 15 kg. Detta bara därför att jag har noterat att nyårslöften aldrig håller. På detta sätt borde man ju då vara på den säkra sidan.

Annars är det något magiskt med nyår. Inte tolvslaget för det är överdramatiserat. En vän sa till mig en gång att han tycker det är roligare att nysa än att skjuta raketer och lite i den divisionen spelar också jag. Dessutom är det ju så lätt att snylta på andras raketer för om något är svårt att dölja så är det raketavfyrningar.

Det magiska med nyåret inträder på nyårsdagen. Denna konstiga dag av omstart. Nu ligger återigen livet som ett rent skrivbord framför en, och fjolårets misstag skall man helt säkert inte göra om. Inga nya heller för den delen, just nu, just detta år kommert att bli det där lyckosamma året då allting kommer att bli gjort, och rätt dessutom. Få se…nu i början på året blir det väl tid för lite “ryddjande” dvs röjning i ungskogen. Några stockar skall väl också falla på vårvintern. Planeringen av odlingssäsongen skall göras ordentligt i år och allt maskinunderhåll skall väl nog bli klart i tid. Så där kan man hålla på och inbilla sig mot 35 års bättre vetande. Det enda man kan vara riktigt säker på är att när 2011 börjar gå mot sitt slut så sitter man där, sur och grining för allt man inte hann, eller kom sig för att göra. I kväll är ett riktigt bra exempel. Vad tror ni jag gör, a) finns i maskinhallen och byter harvbett? b) Dricker glögg och skriver Bondblogg? Alla som gissade det senare känner förmodligen mig.

Det som dock faktiskt är nollat vid nyåret år bokslutet. Eftersom jag gör allt kontorsarbete själv så har jag också rätt bra pejl på hur hemmanet ligger till både skatte- och lönsamhetsmässigt. 2010 gav odlingen i alla fall ett netto som blev det bästa sedan EU-inträdet. Tyvärr är det bara att jämföra det med föregående års förlust så ser det genast lite mindre ljust ut. Enda hoppet nu är att bondepraktikan säger “efter kall vinter kommer fin sommar” och förra året stämde det ju. Hela förra året får mer än gärna gå i repris väderleksmässigt. Då kanske man försiktigt kan börja fundera på den traktoraffär som borde ske 2012 enligt långtidsplaneringen.

 Fast just nu känns det inte aktuellt. God Fortsättning!

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!