Ny början?

Så har då läget normaliserat sig igen, i alla fall vad beträffar könet på kalvarna. 😉 Udessa fick nämligen idag en stor och fin tjurkalv. Knappast lär det nu bli 13 tjurar på rad nu igen, däremot skulle jag önska att i alla fall följande 6 st kalvar skulle bli kokalvar.

Udessas kalvning gick riktigt bra. Kalvens klövar syntes då vi gick ner till ladugården i morse, sedan tog det en knapp halv timme för Iginla att komma till världen. Det tog inte heller lång tid för honom att stiga upp, så före vi hade morgon sysslorna undan så gick han redan omkring och försökte komma åt Udessas spenar.
Detta var Udessas fjärde kalvning och hon fortsatte med sitt eget lilla mönster; hennes saldo hittills är ko-tjur-ko-tjur. Nu är det då alltså bara att vänta på hennes nästa kalvning, då det kommer en ko. 😛

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!