9 januari, 2011 av Mats

Platsannons

”Då vår nuvarande tjänsteinnehavare avgår med pension söker vi nu en ny insemineringstekniker. Till Dina arbestuppgifter hör brunstkontroll och betäckning samt även uppföljning av densamma. Vi förutsätter att Du är stamboksförd med ett gott avelsvärde och har en läggning som passar för tjänsten. Tidigare, dokumenterad framgång i motsvarande uppgifter är en merit. Vi erbjuder Dej en nyckelfunktion i dynamiskt team med god kamratanda och tydlig målsättning. Utöver avtalsenlig ersättning i form av mat och husrum erbjuder vi även en väggmonterad ryktborste.”

Ungefär så skulle annonsen se ut när jag börjar söka efter en ersättare åt avelstjuren Trisse. I en liten besättning som min där alla vuxna djur går i en enda grupp måste tjuren för att undvika inavel bytas ut innan hans egna döttrar är avelsmogna. I Trisses fall börjar dessutom åldern komma emot. Då det gäller tjurar är problemet med stigande ålder vanligen inte att fertiliteten skulle bli dålig utan att bakbenen och höfterna inte håller för påfrestningarna. När tjuren skall betäcka kon går han delvis på bakbenen och för äldre djur med lite slitna leder kan smärtan bli så besvärlig att betäckningen helt enkelt inte lyckas. Så långt gången är Trisse inte, men man kan märka när han reser sig från liggplatsen att han är märkbart stel i bakkroppen och haltar ibland en stund innan har får mjukat upp lederna. När nån ko brunstar tar instinkterna över och han glömmer bort allt vad stela leder heter, men stelheten markerar ändå att han så småningom kommer att börja få problem och det är ju onödigt att skjuta upp utmönstringen tills smärtan blir direkt besvärlig. Dessutom kommer hans egna döttrar att bli betäckningsdugliga under 2011, så även av den orsaken börjar hans saga vara all.

Fast lite svider det nog att göra sig av med den godmodige Trisse. Han är inte stamboksförd och skulle om han bokfördes knappast ha så rysligt bra index, men han har ett lynne som är sagolikt. Chansen att få tag i en lika snäll tjur måste vara obefintlig. Men det hjälps inte, förr eller senare är det hans tur att åka också.

5 svar till “Platsannons“

 1. Peter Zaff skriver:

  Själva tjänstevillkoren låyter väl rätt OK, men jag tror att pensionsavtalet är en riktig nitlott.
  Man blir ingen långvarig gäst på pensionärshemmet HK Ruokatalo eller (eviga) vilohemmet Atria

 2. Kjell skriver:

  Har du tänkt ut den kommande teknikerns ras?

 3. Mats skriver:

  Peter: måste hålla med om det där. 😀

  Kjell: jag lutar åt Simmental, med förhoppningen att få mindre kalvar och följaktligen lätta kalvningar. Annars är Charolais också ett alternativ, men det får kanske vänta till nästa tjur.

 4. Niclas skriver:

  Du kan även köpa tjänsten utan att ha en fast tjänsteinnehavare. Se mera på http://www.faba.fi/sv/tjanster/seminering
  Brunstkontrollen kan också fixas automatiskt, om du vill skickar den sms direkt till seminologen: http://www.faba.fi/fabaputiikki/heatime_-_nopea_ja_yksinkertainen_kiimanseurantajarjestelma

 5. Mats skriver:

  Jo, som tidigare mjölkproducent är seminologerna gamla bekanta men jag föredrar nog fast anställd personal på den vakansen. Företagslednigens ansvar blir enligt min mening onödigt stor med köptjänster, med fast tjänsteinnehavare kan man lättare delegera arbetet.

  Eller rättare sagt; det blir för mycket spring med seminören, jag låter hellre tjuren sköta det där 🙂